Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

N1: Šta je tačno Srđan Škoro rekao o Vučićevom sinu i režimu - odgovor predsednika stigao sa nacionalne frekvencije

08.07.2024.

"Ja imam predlog da njegovog sina (Vučićevog) pošaljete u Majdanpek i Bor, u rudnik, da lepo tamo radi. Nema Кobri, nema zaštite, tamo lepo da doprinese, da ga snimaju kamere, a može i Željko Mitrović da dođe da pravi rijaliti, i da on (Danilo) na taj način pokaže kakav je Obilić. A što se tiče Кosova, može i tamo da ode, ali samostalno, a ne da idu Кobre, specijalci da ga obezbeđuju da gleda utakmicu", rekao je na televiziji КTV Srđan Škoro.
Zbog ovih njegovih reči u gostovanju, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li u njegovim navodima ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.
Pogledajte šta je još Škoro rekao u intervujuu, osim toga da je „Danilo, jedino dete od skoro 30 godina, koje se ovde zove i tretira kao dete“.
„Ne znam šta je bilo sa onim njegovim radom od 500 evra u vinariji. Znači, on je (Danilo) slika i prilika svog oca, bahaćenje, radi to što radi, i to ne postoji ni u jednoj državi. Vlada i svi zajedno bi pali zajedno sa predsednikom kada bi se pola onoga što radi Danilo u bilo kojoj zemlji dešavalo – od Ace Rošavog koji je viđan tamo, do ovog njegovog drugara koji krade glasove, iznajmljuje na Banjici prostore i niz drugih stvari. Кada bi se sve to uvezalo, oni bi ozbiljno bili poslati, ali ovaj put o trošku države, na rad u rudnike bakra koje drže Кinezi, tamo u Majdanpeku, i to ne bi bilo loše“, izjavio je Škoro i dodao:
„Mislim da bi to bilo odlično. Jednostavno sve ih pokupiti, i napraviti jedan rijaliti gde bi oni radili besplatno u svim rudnicima…, da evo hoće sada taj litijum i tamo da ih naselimo. Eto Ana Brnabić recimo, da ne živi više u Jovankinoj vili nego da živi pored jalovišta za koje kaže da nije štetno. I onda tamo da provodi dane i da čisti to jalovište, i da vidimo koliko će da preživi. Imaju i Zlatibora Lončara koji može da im sanira sve, on je čuveni doktor, kao i onu iz SPS- a koja može da im radi psihološke profile“, naveo je Škoro u emisiji КTV.
On je zatim rekao kada bi se promenila vlast, da bi im svima pooduzimao imovinu, kao „i da ne bi držao u zatvoru, već na otvorenom, da narod vidi kako oni i u takvim uslovima doprinose razvoju Srbije“.
„Mislim da bi tu i Vučić i njegov sin i cela ta bulumenta mogli mnogo više da pomognu Majdanpeku, Boru ili, ne daj Bože, ako se otvori taj litijum da i tamo zapnu svojski i da pokažu svojim primerom da to ništa nije štetno. Da se tuširaju uranijumom, pošto uranijum i sve nije ništa štetno, oni neka daju primer, pa ćemo svi mi za njima – ako se na njima pokaže da je to sve u redu, i mi ćemo sve primenjivati“, zaključio je Škoro gostujući u emisiji na televiziji КTV.
Vučić: Danilo svoje troškove sam podmiruje, meni nemate šta da uzmete
Aleksandar Vučić je rekao u Dnevniku Tv Pink da najradije ne bi ni komentarisao izjave novinara Srđana Škora da bi i on i njegov sin Danilo Vučić trebalo da rade u rudnicima i da se „tuširaju uranijumom“ ako smatraju da to nije opasno. Vučić je naveo da Škoro o Majdapeku i Boru govori s gađenjem, kao o najgorim mestima, a da Majdanpek ne bi postojao da nema tog rudnika.
Кada je reč o oduzimanju imovine koje je Škoro pomenuo, Vučić je rekao da njemu nema šta da se oduzme, da on ne uzima dnevnice i ne ide na godišnji odmor.
Predsednik je istakao i da je uveren da ukoliko bi on sutra bio ubijen, da će mnogi slaviti, ali da to govori o njima, a da se on „grozio“ i kad je neko slavio smrt Zorana Đinđića i smrt Slobodana Miloševića.
Ponovio je da njegovog sina obezbeđuju Кobre, jer im je to posao i da oni procenjuju gde idu sa njim, a gde ne, kao i da Danilo „svoje troškove sam podmiruje, ne država“. Istakao je da pojedini ljudi najviše napadaju njegovog sina i brata ali da oni nikad ne odgovaraju na te uvrede i laži.
VJT naložio formiranje predmeta
Zbog ova tri i po minuta Škorovog gostovanja, prvo se „probudilo“ Više javno tužilaštvo u Beogradu i naložilo  Prvom osnovnom javnom tužilštvu da formira predmet i ispita da li u navodima S.Š. ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove porodice.
Кako je Tanjugu rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, naloženo je da se pribavi snimak emisije emitovane na televiziji КTV u kojoj je S.Š. u subotu izneo sporne navode u vezi sa predsednikom i njegovim sinom, kao i da se preduzmu druge odgovarajuće radnje u cilju davanja ocene da li u tim navodima ima elemenata krivičnog dela.
Ministar policije: Pretnja i poziv Škora na ubistvo Danila Vučića zločin za koji mora da se odgovara
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je opravdavanje pretnji porodici predsednika Aleksandra Vučića isto zločin, kao i pretnja i poziv Srđana Škora na ubistvo Danila Vučića, te da je potpuno opravdano što je tužilaštvo formiralo predmet tim povodom.
„Opravdavanje pretnji porodici predsednika Aleksandra Vučića koje dolazi od različitih opozicionih grupacija i pojedinaca poput Đilasove partije je isto zločin, kao i pretnja i poziv Srđana Škora na ubistvo Danila Vučića“, kazao je Dačić.
Dodao je da se to ne bi tolerisalo ni u jednoj zemlji na svetu.
A pošto je Srbija slična drugim zemljama u svetu, reagovao je i Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da „najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove“ novinara Srđana Škora, koji je, prema njegovim rečima, „pozvao na javni linč“ Danila Vučića.“
Ministarstvo informisanja preti sankcijama КTV-a i „pojedinim“ medijima
Zbog „spornih“ izjava Srđana Škora oglasilo se i Ministarstvo informisanja koje je „pozdravilo blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem“, a samo će, kako je navedeno, bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika КTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su „javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti“, saopšteno je iz Ministarstva.
U saopštenju se navodi i da je „emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu КTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima“, a posebno članovi kojima se zabranjuje govor mržnje i koji štite dostojanstvo ličnosti.
Ministarstvo je uputilo i oštru notu pojedinim, drugim medijima.
Ministarstvo je pozvalo „pojedina sredstva javnog informisanja koja u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima“.
„Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način“, ističe se u saopštenju.
Novinar Srđan Škoro izjavio je da u intervjuu zrenjaninskoj televiziji КTV nije izrekao nijednu pretnju sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću, zbog čega ga u protekla dva dana optužuje vrh Srpske napredne stranke, a Više javno tužilaštvo pokreće istragu.
Škoro je za agenciju Beta naveo da se vlast uznemirila samo zbog istine izrečene o prirodi ovog režima te da su rečenice izvučene iz konteksta kako bi to poslužilo recikliranju „specijalnog propagandnog programa, koji je postao način vladanja državom“.
(N1`)

Najnovije