Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Osuda napada na novinara Vuka Cvijića

30.05.2024.

Novinar nedeljnika "Radar" Vuk Cvijić napadnut je juče u centru Beograda, što je izazvalo brojne reakcije i osude različitih organizacija, novinarskih udruženja i opozicionih političkih stranaka. Prema rečima Cvijića, napao ga je, isprva verbalno, a zatim i fizički, direktor "Srpskog telegrafa" Milan Lađević. Povodom ovog slučaja, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve njegove okolnosti.
Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izrazilo je zabrinutost zbog današnjeg incidenta do koga je došlo u Beogradu, a u kome su, kako su naveli, učestvovali novinari Vuk Cvijić i Milan Lađević.
Lađević je juče rekao da je Cvijić prišao njegovom stolu i "iz čista mira počeo da ga vređa i govori kako će tek da piše o njima", kao i da je "inscenirao da ga je on odgurnuo". 
Iz nedeljnika "Radar" saopšteno je da je "nalaz lekara VMA potvrdio je da je Vuk Cvijić, nakon što ga je napao Milan Lađević, zadobio povrede vilice", da ima "ima nagnječenje mekih tkiva i da se dodatno upućuje na pregled kod maksilofacijalnog specijaliste".
Udruženje novinara Srbije (UNS) izvestilo je o događaju i saopštilo da "osuđuje napad na Cvijića i da on nije smeo da se desi", dok je o događaju na svom sajtu izvestilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
Кomitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sedištem u Njujorku, veoma je zabrinut zbog fizičkog napada na Vuka Cvijića i pozvao je srpske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu o incidentu i pozovu počinioca na odgovornost, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju Gulnoza Said. Ona je istakla da je u Srbiji okruženje za medije i novinare koji kritikuju postalo toksično i ukazala da beleže porast i fizičkih i onlajn napada na nezavisne novinare.
Beogradski centar za bezbednosnu politiku saopštio je da "napad ima direktne veze sa tekstovima koje Vuk Cvijić godinama piše o vezama organizovanog kriminala i vlasti u Srbiji, a za koje je dobio najprestižnije novinarske nagrade". U saopštenju je ocenjeno da je taj incident neprihvatljiv čin nasilja i od policije i tužilaštva se traži da "hitno reaguje i najstrože kazni počinioca akta nasilja".
Izvor:NIN, agencije
Foto: N1

Najnovije