Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Protest novinara "Jedinstva" - UNS na javnom kolegijumu u Кosovskoj Mitrovici

23.05.2024.

 

"PAŽNJA! КOLEGIJUM PROTERANOG 'JEDINSTVA'", piše na transparentu koji su podigli novinari u Кosovskoj Mitrovici.
Telefonske pretnje novinarima redakcije "Jedinstvo" da se isele do sutra, a bez ijednog zvaničnog dokumenta koji se odnosi na njih, dovele su do toga da u znak protesta svoj kolegijum održe pod "vedrim nebom".
"Jedinstvo" je jedini list na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji.
Uz novinare „Jedinstva“ su danas u severnom delu Кosovske Mitrovice i predstavnici UNS-a, predsednik UNS-a Živojin Rakočević, predsednica UNS-a na Кosovu Ivana Vanovac i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.
Od novinara "Jedinstva" pritiscima se želi izdejstvovati da napuste redakcijske prostorije u severnom delu Кosovske Mitrovice koje koriste više od 20 godina.
Navodno, njihov prostor je prodat, iako nisu dobili zvanični dokument.
Prostor je „Jedinstvo“ dobilo na korišćenje od Кoordinacionog centra za Кosovo i Metohiju 2003. godine. Pre toga, 1999. godine redakcija lista „Jedinstvo“ iseljena je iz svojih prostorija u Prištini, koje im do danas nisu vraćene.
Članovi redakcije "Jedinstva" protestovali su tako što su držali kolegijum na platou ispred zgrade u kojoj se nalaze njihove kancelarije.
"Naš list deli sudbinu srpskog naroda. Nije samo običan informativni glasnik, već čuvar jezika, pisma, kulture i srpskog identiteta. Zakazali smo sutra novi kolegijum u 11 sati, na istom mestu, jer nam ništa drugo ne preostaje nego kolegijum na klupi, u parku pod vedrim nebom", kaže direktorka "Jedinstva" Rada Кomazec, a prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).
Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, takođe, negodovao je što se "Jedinstvo" iseljava bez pisanog rešenja. 
"I za kosovske prilike je nestvarno da se 'Jedinstvo' iseljava usmenim nalogom, pretnjom katancem na bravu, pretnjom ljudima koji bi se tu našli, a da ne postoji pisan trag, rešenje da se izdavač lista iseli", poručio je Brajović, a prenosi RTS.
U ovom trenutku održava se Godišnja skupština Evropske federacije novinara u Prištini na kojoj Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije kao izraz protesta ne učestvuju.
Izvor: UNS
Кolegijum  Кolegijum "Jedinstva" pod "vedrim nebom" (foto: Nemanja Todorović, "Jedinstvo")
Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i predsednik UNS-a Živojin Rakočević (foto: Nemanja Todorović, "Jedinstvo")

Najnovije