Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

„Jedan od fitilja na buretu balkanskog baruta“: Predsednik UNS-a o izveštavanju zapadnih medija o Кosovu

07.05.2024.

 

Nedavno izveštavanje britanskog Telegrafa o Кosovu je zapravo jedan od fitilja na buretu balkanskog baruta, ističe predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević za Кosovo onlajn i dodaje da su poruke pojedinih zapadnih medija jedna vrsta odustajanja od dijaloga i prepuštanja situacije sili i spoljnoj politici.
„Naše iskustvo govori da je suštinski važno kako nas vide, predstavljaju, naslikaju i oblikuju zapadni mediji pred svojim političarima i svojom javnošću. Te slike koje su odavde otišle su suštinski odredile našu sudbinu, sisteme u kojima živimo i u velikoj meri, trasirale budućnost ovog prostora. Od slika koje su poslali, izveštaja, tekstova koje su odavde napisali, zavisile su sudbine miliona i nažalost, to je u proteklih nekoliko decenija za nas uglavnom negativno i ispostavilo se u mnogim slučajevima tragično. Ispostavilo se da su falsifikovane i lažne vesti bile dovoljne da se več zakačene bombe na bombarderima prospu po nama i da nam život izgleda potpuno drugačije“, kaže Rakočević.
Кako navodi, danas su svi pojedinci postali mediji, a mogućnost konzumiranja slika i medijskih sadržaja dostigla je neverovatan nivo, pa je stoga jako važno kako se u medijima predstavlja ovaj prostor i slobode pojedinaca i grupa.
„Jer kompletne ove nesreće su počele kao borba za ljudska prava, kao nemogućnost dogovora i kao otvorena mogućnost da bude neke sile. U suštini, stvari su takve da najveći broj zapadnih medija prati šta želi njihovo ministarstvo inostranih poslova i vrlo često ćete čuti od naših kolega dopisnika ‘Pariz, London, Vašington, Moskva su mi naručili ovo'“, smatra naš sagovornik.
Uprkos primerima poput nedavnog izveštavanja britanskog Telegrafa, Rakočević poručuje da nikada ne treba zaboraviti ni one druge novinare koji su videli situaciju na terenu i poslali svoju istinu.
„Jednog smo takvog sreli i ovih dana, koji je studiozno proučavao recimo Račak, tako da kada to gledamo, gledamo tog čoveka i gledamo izveštavanje Telegrafa, mi dođemo do one pozicije u kojoj kažemo ‘to nije izveštavanje’. Osoba u panciru u brdima na severu Кosova je zloslutni glasnik nesreće, nemojte verovati u njenu istinu, ne dajte joj da na takav način predstavlja sliku o nama, pružite joj drugu sliku. Njoj niko ne može da zabrani, niti treba da joj zabrani da govori, ali taj njen govor je zapravo jedan od fitilja na buretu balkanskog baruta“, kaže predsednik UNS-a.
Dodaje da je uloga novinara u svemu tome da ne odstupno brane istinu i da na toj istini insistiraju.
„Ili, možda još važnije, da živimo u srcu te istine, da uvek i uvek gledamo drugu stranu i da uvek i uvek puštamo svetinju dijaloga u naš život, u naš javni prostor, u profesiju. Jer onog trenutka kad nestane dijaloga nestaje i ova profesija. A poruke zapadnih medija i izveštavanje zapadnih medija su zapravo bile jedna vrsta odustajanja od dijaloga i prepuštanja situacije bombi, sili i spoljnoj politici“, zaključuje Rakočević.
Autor: Кosovo onlajn Izvor: Кosovo onlajn
Predsednik UNS-a Živojin Rakočević (foto: Pres centar UNS) 

 

Najnovije