Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Reporteri bez granica: Sloboda medija lošija nego prošle godine, Srbija pala na 98. mesto

05.05.2024.

Među 180 zemalja, Srbija je po Svetskom indeksu slobode medija svrstana na 98. mesto, što je za sedam pozicija lošije nego prošle godine, navodi se u izveštaju Reportera bez granica (RSF) za 2024. godinu.
Reporteri bez granica, na osnovu političkog, ekonomskog, pravnog, socijalnog i kriterijuma bezbednosti novinara, rangiraju Srbiju među zemlje u kojima je stanje slobode medija teško.
Od svih kriterijuma, u slučaju Srbije najlošiji skor ima politički, koji je dobio ocenu 33,07.
U izveštaju je ukazano da provladini mediji u Srbiji, pod uticajem Кremlja, šire rusku propagandu, a vlasti prete ruskim novinarima u egzilu.
Od zemalja Zapadnog Balkana, najbolje je plasirana Severna Makedonija na 36. mestu, sa prosečnom ocenom 73,78, a potom Crna Gora na 40. mestu sa prosečnom ocenom 73,21.
U prvih pet zemalja po slobodi medija RSF su rangirali Norvešku, Dansku, Švedsku, Holandiju i Finsku, dok su na začelju liste Iran, Severna Кoreja, Avganistan Sirija i Eritreja.
U izveštaju naslovljenom "Novinarstvo pod političkim pritiskom", Reporteri bez granica upozoravaju da slobodu medija globalno najviše ugrožavaju političke vlasti, koje bi prve trebalo da je garantuju.
Time se u izveštaju objašnjava nalaz da je i na svetskom planu ove godine, na osnovu političkog kriterijuma, registrovana ocena za 7,6 indeksnih poena lošija od prošlogodišnje.
Prema oceni RSF, sve veći broj vlada i političkih vlasti u svetu ne ispunjavaju ulogu garanta najboljeg mogućeg okruženja za novinarstvo i prava javnosti na pouzdane, nezavisne i raznovrsne vesti i informacije.
U izveštaju je upozoreno i na zabrinjavajući pad podrške i poštovanja autonomije medija, kao i na pojačane pritiske država i drugih političkih aktera.
Ove godine je uočen i jasan nedostatak političke volje međunarodne zajednice da obezbedi primenu principa zaštite novinara, posebno Rezolucije 2222 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, konstatovali su u izveštaju Reporteri bez granica.
Autor: Fonet/Insajder Izvor: Fonet/Insajder

Najnovije