Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Rakočević posle polaganja venaca: U slučaju ubistva Ćuruvije pravo i pravda su se razišli

11.04.2024.

„Medijska zajednica disaće za vratom onima koji su doneli oslobađajuću presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Sa ovog mesta ponavljamo sudijama ‘Pokajte se, napišite nešto, uradite ono što morate u ovom trenutku, jer svi znamo da su se u ovom slučaju pravo i pravda razišli“, rekao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević danas posle polaganja venaca na mestu gde je pre 25 godina ubijen Slavko Ćuruvija. 

Četvrt veka, dodao je Rakočević, vlada mrak, a taj mrak je presudom prekrio pravdu.

„Mi na ovome nećemo stati – ni kada je u pitanju slučaj Milana Pantića, ni rasvetljavanje smrti Dade Vujasinović, ni kada se radi o sedamnaest otetih, ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji – Srba, Albanaca i stranaca. To je borba koja je pred nama i večno ćemo ponavljati ‘Vi koji pravdu držite u rukama, ubili ste je, ali je istina živa“, rekao je on.

Da postoji još mnogo toga što se mora učiniti javnim – i u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije i u drugim slučajevima, rekao je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

 Tužilaštvo, kako je rekao, trenutno piše zahtev za preispitivanje zakonitosti odluke Apelacionog suda u slučaju ubistva Ćuruvije.

Matić je istakao da dvanaest godina medijska zajednica svojim učešćem u radu Komisije učestvuje u rasvetljavanju ovog zločina. Podsetio je da su dva puta donete presude od 100 godina zatvora i pronađeni brojni dokazi u ovom sudskom postupku.

Dodao je da mu se javljaju kolege koje kroz istraživačko novinarstvo žele da učestvuju u razotkrivanju različitih aspekata ovog ubistva.

“Mogu da kažem da su novinarska zajednica, možda neki policajci i tužioci osvetlali obraz svojih profesija. Mislim da danas u Srbiji nema nikog ko ne zna ko je izvršio i organzovao ubistvo Slavka Ćuruvije i kako izgleda politička pozadina ubistva. To postoji kao kolektivno znanje.  Oni koji su se isprečili između tih dokaza i tog znanja su sudije koje su donele oslobađajuću presudu”, rekao je Matić.

On je dodao da su pretnje ispisane ispred ulaza gde živi Dinko Gruhonjić neizbežna asocijacija na slučajeve ubistva Milana Pantića i Slavka Ćuruvije i da ga zbog toga moramo zaštititi. To je, kako je rekao, upravo posledica toga što se kao društvo nismo suočili sa ovim zločinima.

Kod medijske zajednice je, kako je rekao potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marko Somborac, postojala nada da će doći do pravične presude za ubistvo Ćuruvije, ali je posle presude i ta nada nestala.

Somborac je dodao da ne postoji odgovornost vlasti i onih koji su dali obećanje da će dati ostavku ako se slučaj ne razreši.

“Nemamo ni vesti iz Višeg javnog tužilaštva, koje je tražilo spise kako bi proverilo da li je bilo nekih problema u suđenju“, rekao je on.

Jedino što budi optimizam je, kako je naveo Somborac, otpor moćnika.

„Čim postoji toliko otpora kod bahatih i moćnih znači da ovo nešto vredi i da njima nešto smeta. Da sve ovo ne bi bilo uzaludno, nastavićemo i dalje da im smetamo“, dodao je on.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

S leva na desno: Veran Matić, Nino Brajović, Marko Somborac i Živojin Rakočević (foto: UNS, K. K. N)

Najnovije