Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sud u Londonu – Asanž može da uloži žalbu

26.03.2024.

Sud u Londonu – Asanž može da uloži žalbu

Visoki sud u Londonu presudio je da osnivač „Vikiliksa” Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države, prenosi Sputnjik.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju „zadovoljavajuće garancije”, piše „Gardijan”.

Kako se navodi, da je sud odlučio drugačije, Asanž bi u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima argumente i da bi trebalo da mu se da prilika da ih iznese na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata, prenosi RT Balkan.

Asanžov portal „Vikiliks” objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima „Apač” u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Izvor:Politika

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Najnovije