Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Evropska federacija novinara (EFJ): Temeljno istražiti napade na novinare u Novom Sadu

21.03.2024.

Evropska federacija novinara (EFJ) upozorila je danas da je eskalacija pretnji i nasilja koje su doživeli novinari u Novom Sadu, dostigli „neviđeni nivo u proteklih četrnaest dana“.

U zajedničkom saopštenju, koje pored EFJ potpisuju i Međunarodna federacija novinara (IFJ), European Centre For Media Freedom (ECPMF), OBC Transeuropa (OBCT), International Press Institute (IPI), Free Press Unlimited (FPU) i SafeJournalists Network, pozivaju se vlasti u Srbiji da „odmah i temeljno istraže uporne napade“ na novinare i osiguraju da počinioci budu odgovarajuće procesuirani.

„Samo u roku od deset dana, ne manje od sedam novinara suočilo se sa pretnjama i napadima samo u gradu Novom Sadu. Bilo da su u pitanju fizički napadi, verbalno zlostavljanje, online uznemiravanje ili pretnje smrću, sposobnost srpskih novinara da obavljaju svoj posao ozbiljno je ugrožena, a njihova bezbednost je u riziku“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da su 8. marta, kada su verbalno napadnuti novinari Tanjuga, Televizije Kurir i Radija 021 verbalno zlostavljani prilikom izveštavanja ispred Centra za socijalni rad, gde prisutni policajci nisu reagovali.

Dodaje se da je i dopisnica N1 Ksenija Pavkov primila brojne onlajn uvrede i pretnje fizičkim nasiljem zbog svog izveštavanja o demonstracijama.

Ubrzo su lideri Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, primili hiljade onlajn pretnji smrću putem društvenih mreža i imejlova.

„Ana Lalić Hegediš bila je meta zastrašujućih pretnji smrću, uključujući i one seksualne prirode i uvrede, takođe usmerene prema NDNV-u koji predvodi, zbog komentara koje je iznela o nacionalizmu na festivalu ‘Rebedu’ u Dubrovniku gde je bila pozvana kao panelistkinja“, ocenili su iz EFJ.

Dodali su i da je Gruhonjić meta javne kampanje linčovanja, uključujući pretnje fizičkim nasiljem od objavljivanja video montaže sa izvodima iz njegovog nastupa na festivalu Rebede u Dubrovniku prošle godine.

„Pridružujemo se Mreži bezbednih novinara u pozivu zvaničnicima da se uzdrže od ciljanja medija u Srbiji. Njihova neprijateljska retorika legitimizuje i normalizuje verbalno i fizičko nasilje nad novinarima i medijskim radnicima“, naveli su oni.

Takođe, vlasti u Srbiji pozivaju se da „garantuju sigurno okruženje za novinare“ i omoguće im da rade bez straha za svoje živote, i da stave tačku na neprihvatljivu kulturu nekažnjavanja.

Autor: Beta Izvor: Danas

Najnovije