Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić provešće noć u pritvoru, u sredu pred tužiocem u Novom Sadu. Nakon saslušanja u kragujevačkoj policiji, Antić počeo štrajk glađu

27.02.2024.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić biće saslušan sutra pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, nezvanično saznaje N1.
Antiću je prethodno određeno policijsko zadržavanje od 48 sati u Policijskoj upravi u Кragujevcu.
Predsednik Vojnog sindikata uhapšen je jutros u Кragujevcu, a tom prilikom mu je pretresena i kuća.
Nakon saslušanja u kragujevačkoj policiji, Antić je počeo štrajk glađu.
Njagov advokat Mitar Кrstić izjavio je ranije danas da dokazni materijal protiv Antića „faktički ne postoji“ da je jasno da je reč o političkom progonu.
„Radi se o predistražnom postupku. Postupak će se nastaviti saslušanjem pred Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu jer je ono teritorijalno nadležno. Što se dokaznog materijala tiče, on faktički ne postoji i ono što mogu da potvrdim jeste da je Novica Antić je stupio u štrajk glađu“, rekao je Кrstić novinarima u Кragujevcu,
On, međutim, nije mogao da kaže za šta se Antić tereti, ali je dodao da će verovatno doći do prekvalifikacije krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.
Pritvoreni predsednik Vojnog sindikata Srbije započeo štrajk glađu
Lider vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je danas priveden, započeo je štrajk glađu, rekao je novinarima u Кragujevcu njegov branilac Mitar Кrstić.
On je naveo da je započet predistražni postupak koji će biti nastavljen saslušanjem pred Višim javnim tužilaštvom (VJT) u Novom Sadu koje je teritorijalno nadležno.
Na pitanje novinara za šta se Novica Antić tereti, Кrstić je rekao da je u pitanju "osetljiv teren" i da će najverovatnije doći do prekvalifikacije krivičnog dela, ali da dokazi ne postoje i da je reč o političkom procesu.
"Ovde je očigledno da se radi o političkom progonu, na tome je težište, a sve ostalo ćemo saopštiti naknadno, u toku postupka i kada odbrana bude imala preciznije informacije", kazao je Кrstić.
Antić i više članova i funkcionera Vojnog sindikata jutros su privedeni, potvrdio je za agenciju Beta Novičin brat Vaso Antić.
Evropska federacija sindikata javnih službi saopštila je da ozbiljno sumnja u transparentnost sudske istrage protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića.
"Ovaj napad dolazi nakon izjave ministra odbrane Miloša Vučevića da sindikati u vojsci nikome nisu potrebni. S obzirom na sistematski progon kojem je sindikat izložen, i koji je na meti ministra odbrane, ozbiljno sumnjamo u transparentnost sudske istrage", navela je ta federacija na društvenoj mreži Iks (bivši tviter).
Pripadnici MUP-a Srbije obavili su u toku noći pretres kuća i stanova pripadnika Vojnog sindikata Srbije i njenog predsednika Novice Antića zbog navodnih finansijskih malverzacija.
Posle saslušanja, Antiću je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega je predsednik Vojnog sindikata stupio u štrajk glađu.
(N1, Beta)

Najnovije