Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Iskočili iz koloseka:Mediji sve manje ruade u interesu javnosti i ne osluškuju interesovanja građana, izjavila je FoNetu novinarka Radio televizije Vojvodina Ljibica Gojgić

07.02.2024.

 

Govoreći u serijalu razgovora Kiosk o stanju na medijskoj sceni, ona je ocenila da su se mediji odvojili od ideje o službi javnom interesu koja je zapisana u kodeksu novinara.

“Mi smo učinili jednu lošu stvar, jer smo generacije starije publike, a naročito mlađe, navikli da i u medijima, kao i u svemu drugom što nas okružuje, moraš da zauzmeš stranu i da je istina samo u onom mediju koji si izabrao”, rekla je Gojgić.

U većini medija je sve veći problem izostanak dijaloga, a publika se na to navikla, predočila je ona i konstatovala da će medijski profesionalci to vrlo teško uspeti da isprave.

Upitana da li su mediji saučesnici u promovisanju kulture nasilja, Gojgić je odgovorila da su na prvom mestu saučesnici u izostanku kulture dijaloga, ali da joj je teško da kaže da učestvuju u promovisanju nasilja.

“Verujem da mnogi od nas nismo, ali neki i te kako jesu. Ne treba zaboraviti optužbe preko kojih smo lako pretrčali posle stravičnih ubistava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i okolini Mladenovca, kada smo se kao novinarska struka našli na stubu srama, zajedno sa političarima”, naglasila je Gojgić.

Prema njenom viđenju, to je bio trenutak u kojem su građani uprli prstom u medije i novinare da doprinose stvaranju atmosfere u kojoj je moguće sve, pa i najstrašniji zločini.

“Bojim se da smo mi koji nismo tabloidi propustili da se time malo ozbiljnije pozabavimo, da sa tim živimo i tome svedočimo", napomenula je Gojgić, koja smatra da se od tog maja 2023.godine ništa značajno nije promenilo.

Upitana da li ima vremena da se stvari promene, ona je procenila da vremena teoretski ima i da nada uvek postoji, ali se plaši da su mediji “iskočili iz koloseka” i da su povukli sa sobom i publiku.

“Sad je potrebno čudo da iz medijske scene koja je podeljena 'za' i 'protiv' krenemo da ubeđujemo ljude da nam je potreban dijalog", obrazložila je Gojgić, navodeći da ima mnogo tema o kojima treba razgovarati, ali da prostora za to nema.

Ona ne zna da li je moguće izbeći podele u društvu i pronaći prostore slobode koji su “iščašeni” zato što pozivaju da se o nečemu razgovara.

“Možda će egzotika postati upravo to da imaš mesto gde nisi pozvan da lajkuješ, blokiraš, kenseluješ, nego da imaš neko mesto gde si pozvan da se sretneš sa onim koga ne poštuješ, sa kim se ne slažeš, a nudi ti se izazov da sa njim razgovaraš. Možda je spas u toj egzotici”, zaključila je Gojgić. 

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Najnovije