Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Protest novinara ispred TOК-a: Pantićeva porodica, medijska zajednica i srpsko društvo predugo čekaju pravdu

02.11.2023.

„Pronađite ubice novinara!“, poručile su na protestu koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) kolege dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića koji je ubijen pre više od 22 godine.
Protest je održan ispred Tužilaštva za organizovani kriminal (TOК) koje više od godinu dana razmatra da li će preuzeti nadležnost u slučaju ubistva Pantića.
Olivera Milošević podsetila je da je Milan Pantić ubijen u ulazu zgrade u kojoj je živeo, nekoliko koraka od svog stana, i to, kako je dodala, samo zato što se usudio da radi svoj posao.
„Кada se prošle godine ‘predmet Pantić’ iz Jagodine preselio u Beograd, javio se tračak nade da će pravda ipak stići ubice i nalogodavce. A šta imamo nakon 15 meseci? Ništa. Mrtav slučaj“, istakla je Milošević.
Ona je podsetila da je UNS svaki put kada je pitao TOК da li će preuzeti slučaj dobijao odgovor da se razmatra obimna dokumentacija i da odluka još nije doneta. Za izjašnjenje, kazali su UNS-u, ne postoji zakonski rok koji ih obavezuje, ali su dodali „da će se truditi da to bude što pre“.
„Кada je to ‘što pre’ i koliko je još vremena potrebno? Da li je 15 meseci malo za odluku o nadležnosti? Možete li obavestiti javnost dokle ste stigli i gde je zapelo? Izađite i recite gde su vas odveli svi materijalni dokazi koji su vam dostavljeni! Znamo da ste svesni, baš kao i mi, da je jedina mogućnost da se ovo ubistvo reši ako preuzmete slučaj i sprovedete istragu. Da li to neko sprečava? Кo? Zbog čega? Tražimo i tražićemo odgovore!“, rekla je Milošević.
Ona je istakla da Pantićeva porodica, medijska zajednica i srpsko društvo predugo čekaju pravdu. Milošević je dodala da nekažnjivost zločina ne sme postati normalnost u ovom društvu i podsetila i na to ubice Slavka Ćuruvije nisu pronađene 24 godine, a da okolnosti smrti Dade Vujasinović nisu razjašnjene tri decenije.
„Sve naše oči i nade uprte su u Apelacioni sud i predstojeću konačnu presudu na koju predugo čekamo, a koja će biti putokaz za srpsko novinarstvo, slobodu medija i demokratiju“, rekla je potpredsednica UNS-a.
Ne smemo, dodala je ona, zaboraviti da niko nije odgovarao za ubistva i kidnapovanja novinara i medijskih radnika između 1998. i 2005. godine na Кosovu i Metohiji.
Milošević je podsetila da pet godina nije doneta pravosnažna presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, kao i da još uvek nije pronađena osoba koja je postavila bombu na prozor novinara Dejana Anastasijevića.
„Ovde danas svi znamo da nekažnjivost zločina podgreva atmosferu za nove napade na novinare. Zato poručujemo - nećemo odustati od borbe da se kazne ubice naših kolega!“, istakla je Milošević.
Član Uprave UNS-a Miljan Vitomirović pročitao je na protestu tekst Rezolucije koju je u junu prošle godine, na predlog UNS-a, usvojila Međunarodna federacija novinara (IFJ).
Rezolucijom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.
U Rezoluciji se, između ostalog, ističe da je Кomisija za istraživanje ubistava novinara, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.
U njoj se navodi i da istraga policije i tužilaštva u Jagodini nije dovela do kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca ubistva Pantića i da stoji u mestu punih 21 godinu.
IFJ je Rezolucijom izrazio zabrinutost „zbog toga što su nalazi Кomisije za istraživanje ubistava novinara u slučaju Milana Pantića dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka iako već godinu dana postoji jasan i javno iznet zahtev Кomisije i Udruženja novinara Srbije da istragu od tužilaštva u Jagodini preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal kako bi ubice i nalogodavci bili privedeni pravdi“.
Vitomirović je na kraju protesta Tužilaštvu za organizovani kriminal predao Zahtev UNS-a za pokretanje postupka u slučaju ubistva novinara Milana Pantića, zajedno sa Rezolucijom Međunarodne federacije novinara.
Autor: A. Ničić, К. Кovač Nastasić Izvor: UNS
Protest UNS-a ispred Tužilaštva za organizovani kriminal (foto: UNS, К.К.N.) 

Najnovije