Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS: Usvojeno pravo novinara da ne moraju komunicirati s poslodavcima kada su na odmoru

26.10.2023.

 

 

Na predlog Sindikata novinara Srbije (SINOS) u Zakon o javnom informisanju i medijima kojeg je danas usvojila Skupština Srbije, ušlo je pravo novinara da u toku nedeljnog i godišnjeg odmora ne moraju komunicirati s poslodavcima.

„Novinari i medijski radnici u Srbiji nisu više obavezni da u toku nedeljnog i godišnjeg odmora odgovaraju na pozive poslodavca, osim u slučajevima više sile, vanredne situacije, vanrednog stanja, stanja opšte opasnosti po zdravlje građana i slično, i zbog toga ne mogu trpeti štetne posledice. ;Srbija je prva država u regionu koja je na ovakav način zaštitila zaposlene u medijskoj grani“, piše u saopštenju SINOS-a.

Istakli su da je u novi Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put uvedeno poglavlje kojim se regulišu prava novinara na radu i povodom rada.

„Poslodavac je dužan da utvrdi raspored radnog vremena za sve zaposlene u mediju, u skladu sa zakonom kojim se uređuje radni odnos, i da pisano obaveštenje o rasporedu radnog vremena dostavlja zaposlenima najkasnije 48 časova ranije. U slučaju hitne potrebe, poslodavac može izmeniti raspored radnog vremena najkasnije u toku radnog dana“, navedeno je u saopštenju.

Zakonom o javnom informisanju i medijima je propisano da urednik ne može dobiti otkaz, niti trpeti štetne posledice, ako odbije da izvrši nalog kojim se krše profesionalni i etički standardi, a ovakva odredba ranije je postojala samo za novinare.

„Poslodavac može zaposlenom uvesti pripravnost za rad, ali ona ne može trajati duže od četiri časa dnevno, odnosno dvanaest časova nedeljno, i ne može se uvesti zaposlenom koji radi prekovremeno ili u režimu preraspodele radnog vremena. Naknada za svaki sat proveden u režimu pripravnosti za rad iznosi 10 posto vrednosti radnog sata osnovne zarade zaposlenog“, piše u saopštenju.

Izvor: Danas

Najnovije