Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS: Neprihvatljivo da mediji koji krše Кodeks budu privilegovani u dodeli javnog novca

08.09.2023.

 

Za Udruženje novinara Srbije (UNS) verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, predstavljena kao dokument za javnu raspravu koja počinje 13. septembra, nije prihvatljiva jer omogućava da mediji koji krše kodeks mogu nesmetano da dobijaju budžetski novac za medijske projekte.
UNS ističe da po ovoj verziji Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima izdavači medija koji nisu prihvatili nadležnost Saveta za štampu kao samoregulatornog tela mogu da krše Кodeks novinara i da bez ograničenja dobijaju novac poreskih obveznika za proizvodnju medijskog sadržaja što je suprotno Medijskoj strategiji koju je usvojila Vlada Srbije.
Istovremeno, izdavačima medija koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, eventualno kršenje Кodeksa novinara donosilo bi negativne poene kod dodele javnog novca za proizvodnju medijskog sadržaja.
UNS podseća da je  Radna grupa prethodno usaglasila tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima kojim je predviđeno da poštovanje Кodeksa novinara Srbije bude kriterijum kod dodele državnog novca medijima i da je verzija Nacrta zakona koji ide u javnu raspravu korak nazad i u odnosu na postojeće propise.
Autor: UNS Izvor: UNS

Najnovije