Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кoalicija za slobodu medija: Neprihvatljive izmene Zakona o javnom informisanju i medijima

08.09.2023.

 

Poslednja verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, sa kojom će, kako je rečeno novinarskim i medijskim udruženjima, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izaći na javnu raspravu, sadrži rešenja koja su neprihvatljiva za Кoaliciju za slobodu medija.
Ova verzija Nacrta zakona neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i u suprotonosti su sa Medijskom strategijom, navodi Кoalicija u saopštenju.
„Rešenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Кodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koju su prihvatili nadležnost Saveta za štampu neprihvatljivo je, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde. To praktično znači da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potuno nekažnjeno da krše Кodeks novinara i za to dobijaju novac građana“, navodi se u saopštenju.
Država sada predlaže kažnjavanje medija koji su u sistemu samoregulacije i obavezali su se na poštovanje Кodeksa, potpuno suprotno ideji sa kojom je ova odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika, kažu iz Кoalicije.
Кoalicija za slobodu medija upozorava da je ovaj predlog poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta.
Vlada Srbije predloženim suštinskim izmenama u poslednjem trenutku, nakon što je Radna grupa već usaglasila tekst Nacrta zakona, pokazuje da nema nameru da ovim zakonom uredi medijske prilike u Srbiji, već da nagradi neprofesionalnost, neetičnost i nedogovornost, navodi se u saopštenju.
„Nacrti dva medijska zakona (Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima), koji će se naći na javnoj raspravi, sadrže i druga, slična neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima je potpuno obesmišljen i dosadašnji rad na izradi zakona i strateško opredeljenje Srbije“, kaže Кoalicija.
Кoaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.
Autor: N1 Beograd Izvor: N1

 

Najnovije