Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vučić tužio novinarke zbog filma o njemu – „Vladalac“

17.03.2023.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo je tužbu protiv novinarki Jovane Polić i Sanje Lončar zbog dve emisije serijala "Vladalac", emitovane februara 2020. godine na televiziji N1, potvrđeno je danas FoNetu iz produkcije JSP.

Vučić u tužbi navodi da su mu tužene „nanele teške duševne bolove i patnju“, te povredile „visoko rangirani ugled i čast“.

Šef države tvrdi da je „osetio strah visokog intenziteta“, jer je serijal „Vladalac“ predstavljao neku vrstu medijskog udara na predsednika Srbije, prenosi TV produkcija JSP.

Ročište na kom bi trebalo da svedoče novinarke Jovana Polić i Sanja Lončar, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazano je za 11. april 2023. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

U saopštenju te produkcije se navodi da je proizvela dve dokumentarne emisije „Vladalac“, autora Slaviše Lekića i koautorki Jovane Polić i Sanje Lončar, koje su 17. i 18. februara 2020. godine emitovane na televiziji N1.

Glavni akter je dobio molbu za intervju, ali iz njegovog kabineta nikada nije stigao odgovor.

Umesto toga, usledila je hajka i sam Aleksandar Vučić je, u više izjava, intervjua i gostovanja u televizijskim emisijama, izneo niz neistinitih, nepotpunih i uvredljivih informacija o autorima serijala, a „režimski mediji su, prateći predsednika, objavili više od 1.000 napadačkih tekstova, priloga, emisija, za samo dve nedelje, kao odgovor na samo dve emisije.

Autori serijali su, zbog svega navedenog, podneli tužbu i protiv Vučića, podseća se u saopštenju.

U saopštenju produkcije se navodi da su novinarke Jovana Polić i Sanja Lončar, dve godine od podnošenja tužbe, tri od emitovanja emisija i više od godinu dana posle smrti Slaviše Lekića, dobile protivtužbu.

„Tuženi-protivtužzilac Aleksandar Vučić je predsednik Republike Srbije, te sigurno uživa daleko veći ugled u društvu od tužioca-protivtuženih Jovane Polić i Sanje Lončar“, navodi se u protivtužbi, u kojoj još, pored ostalog, piše:

„Tuženi-protivtužilac je porodičan čovek, oženjen, otac troje dece. Izjave iz emisije tužioca nanose bol kako tuženom tako i članovima njegove porodice koji su često izloženi neumesnim pitanjima i komentarima brojnih ljudi, čak i njima bliskih lica“.

„Tuženog-protivtužioca naročito pogađa kada mu njegova deca prenesu pitanja koja su im upućivana na račun njihovog oca i kada oseti njihovu patnju zbog istih“, dodaje se u tužbi.

U tužbi se, međutim, ne navodi nijedna konkretna radnja kojom su novinarke prekršile bilo koji zakon, zbog čega su uputile pitanje Vučiću:

„Da li, predsedniče, imate nameru i formalno da ukinete slobodu izražavanja, ili je ovo tek samo još jedan od pritisaka na slobodomisleće građane, kojima ne vlada strah“.

Autor: Fonet Izvor: Nova

 

 

 

 

Najnovije