Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Deo zarada isplaćen, „Somborske novine“ sutra izlaze sa polovičnim brojem strana

16.03.2023.

Novinarima „Somborskih novina“ uplaćen je deo zaostale zarade za decembar, a delimična obustava rada se nastavlja jer se još čeka na isplatu januarskih zarada, rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) novinarka ovih novina Danijela Aksić Mirčeta.

Novi broj „Somborskih novina“ će, kako kaže, sutra izaći sa oglasima, čituljama, ali i delom informativnog saržaja koji su pripremali za slučaj da im zaostale zarade budu u potpunosti isplaćene.

Zaposlenima u somborskom nedeljniku je, kaže Mirčeta, uplaćena razlika za decembar prošle godine, dok zaradu za januar ove godine nisu dobili. Tako će i sadržaj, prema njenim rečima, umesto na predviđene 32, izaći na 16 strana.

Inače, novinari „Somborskih novina“ nastavljaju štrajk, a jutros su pokrenuli humanitarnu akciju, otvaranjem štanda za prikupljanje novca za lečenje Luke Milića.

„Bez obzira na sve probleme koji su nas snašli, kolektiv `Somborskih novina` odlučio je da ovim malim gestom pokuša da pomogne onima koji su u još težoj situaciji od nas, a to su građani Sombora kojima je potrebna pomoć za lečenje. Zbog toga smo organizovali štand za prikupljanje pomoći Luki Miliću, kojem su sredstva potrebna za nastavak lečenja u zemlji i inostranstvu“, kaže Aksić Mirčeta.

Prikupljeni novac biće preusmeren fondaciji „Budi human“, a redakcija „Somborskih novina“ je pozvala i sve koji ne mogu da dođu do štanda da pošalju SMS poruku sa brojem 831 na 3030.

Кako je UNS pisao, zaposleni u Somborskim novinama su stupili u štrajk jer im nije isplaćen deo zarade za decembar prošle i januar ove godine.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

 

 

 

Najnovije