Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Napad na predsednicu Evropske federacije novinara Maju Sever

05.08.2022.

Na samom početku mandata Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara, u prvi plan je istakla bezbednost novinara i borbu protiv cenzure/autocenzure, kao i protiv političkih i ekonomskih pritisaka.

„Zaštita novinarstva kao javnog dobra“ poruka je kojom ona pokušava da objedini zajedničke napore novinarskih udruženja širom Evrope. U borbi kojom se može ojačati i unaprediti zaštita nezavisnosti profesije u srpskom novinarstvu, Sever ističe da je ovdašnje stanje u medijima „dosta dramatično“ što nije sporno po više osnova – od zaštite novinara do unapređenja uslova njihovog rada.

Maja Sever počinje svoj mandat u promenjenim okolnostima u sferi novinarstva uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ratom, digitalizacijom, ogoljenom propagandom, poplavom lažnih vesti i dezinformacija. Pomaže što je na neki način „domaća“ u regionu, jer je po više osnova upoznata kakvo je realno stanje stvari na terenu. Kao novinarka emisije „Nedeljom u dva“ i kao aktivistkinja, u bliskom je kontaktu sa predstavnicima nevladinog sektora. Zato i svuda rastu očekivanja nakon njenog izbora…

Tokom Majinog mandata očekuju se promene u informativnom programu hrvatskog javnog medijskog servisa, koji je njena matična kuća. Očekuju se promene u regionu, širom Evrope, ali i u Briselu. Ambicije i očekivanja su veliki i za njih je potrebna podrška po različitim osnovama i na različitim nivoima. Mnogo se očekuje od Evropskog zakona o slobodi medija koji bi trebalo da postane najbitniji instrument za rešavanje brojnih pitanja unutar Evropske unije. Dobro je što je sedište Evropske federacije novinara u Briselu gde će se donostiti neke od ključnih odluka za budućnost evropskog novinarstva i njegovu odbranu od pošasti SLAPP tužbi.

Zato je važno da je Savet Evrope nedavno usvojio zaključke o zaštiti i bezbednosti novinara i medijskih profesionalaca. U kontekstu rastućih pretnji novinarima i sve brojnijih prepreka za slobodu izražavanja i slobodu informisanja, važan je svaki gest koji ohrabruje i podržava istraživačko novinarstvo i rast profesionalizma u medijima. Isticanje u prvi plan ovih vrednosnih postulata važna je poruka koju ne može zaobići nijedna država u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Jedino takav pristup može usporiti pad medijskih sloboda i uvećati sigurnosti novinara ne samo u Evropi, već i širom sveta. U protivnom, sistemom spojenih sudova negativno će se reflektovati na dosegnuti nivo ljudskih prava, demokratije i razvoja demokratskih društava.

IZVOR: javniservis

Najnovije