Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

BEZBEDNOST NOVINARA i profesionalni standardi su USLOV ZA PROFESIONALNI RAD

13.06.2022.
Izmir Skupstina EFJ

IZMIR -  Danas je u turskom Izmiru počela dvodnevna Generalna Skupština Evropske federacije novinara.

Skup je otvorio predsednik EFJ Mogens Blihard, a dobrodošlicu delegatima iz preko 45 zemalja je poželeo gradonačelnik Izmira, Tunk Sojer. Medije i novinarstvo u celoj Evropi opterećuju mnogi problemi – od fizičke ugroženosti, političkih pritisaka, nesigurne egzistencije, zabranjenog sindikalnog organizovanja i mnogih drugih. Turski novinari su već godinama primer za otvoreni medijski teror prema onima koji kritikuju državu. Do pre dve godine je bilo 140 novinara u zatvoru.  Jedna od govornica je rekla da je u jednom danu otpušteno 47 novinara sa dugogodišnjim stažom da bi se sprečila kritika. Uprkos drastičnim merama koje se primenjuju prema gradovima u kojima je opozicija osvojila vlast, kao što je ovde u Izmiru, kolege novinara javno pokazuju hrabrost i nameru da ne odustanu od odbrane profesije

Druga tema kojoj je danas posvećena pažnja je – neophodnost podrške LOKALNIM MEDIJIMA. Italija je navela problem lokalnih medija koje su pokupovali poslovni ljudi bliski vlasti, čime su gotovo ukinuli ulogu koju bi trebalo da imaju lokalni mediji, a to je da skreću pažnju na probleme koje imaju građani u manjim gradovima i regionima. Umesto lokalnih novinara, vesti se uzimaju od agencija, a lokalni novinari otpuštaju. Uoči Generalne skupštine, juče je održan sastanak LAREG+ grupe koja se bavi radnopravnim zakonodavstvom u balkanskom regionu, u kojoj je i predstavnik Sindikata novinara Srbije i predstavnici sindikata iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatskog sindikata, BiH, Kosova i Turskog sindikata novinara. Svima je zajednička tema – veliki pritisak na novinare i medijske radnike ukoliko traže osnovne uslove rada, plaćen prekovremeni rad, godišnji odmor .... Mnogi drugi problemi medija su razlog da Evropska federacija novinara, zajedno sa UNSKOM, produži projekat jačanja medija i novinarske profesije u balkanskom regionu.

Sutra će Generalna Skupština EFJ izabrati nove članove Izvršnog odbora i glasati o nekim statutarnim pitanjima kao što su – da li je boje da EFJ i IFJ nastave da rade zajedno, po dosadašnjem modelu ili je bolje da budu samostalne.

Dejan Gligorijević, član Izvršnog odbora SINOS

Najnovije