Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sve maštovitiji pritisci na lokalne medije u Srbiji

15.04.2021.
Grad Vranje

Pogrdna imena, pretnje, duge poreske provere, ekonomsko iznurivanje a ni tužbe nisu retkost. Pritisci na lokalne medije u Srbiji su raznoliki. Neke maštovite primere sa juga Srbije zabeležila je reporterka DW:

„Bednik“, „Šut i ološ“, „Fekalija od čoveka“, „Ljudski talog“ i još mnogo drugih pogrdnih naziva koristi se u saopštinjima Srpske napredne stranke u Vranju za novinare portala info.vranjske. To je samo jedan vid pritisaka sa kojima se mnogi novinari lokalnih, ali uticajnih medija u svojim sredinama svakodnevno susreću.

„Sve je počelo još 2016. kada je SNS osvojio više od 50 odsto na izborima. U tom trenutku kreće jaka kampanja protiv naših novinaria. Počeli su da dobijaju otkaze na mestima na kojima su radili – zbog bavljenja novinarstvom. Primer je i Saša Stojković, novinar Vranjskih i glumac Pozorišta u Vranju koji je dobio otkaz nakon tri decenije rada u pozorištu, samo zato što je pisao kritički“, kaže Mihajlo Stojković, novinar info.vranjske.

Nakon pretnji, tužbe

Osim pogrdnih imena, ni pretnje, ni tužbe nisu retkost. Nova tužba stigla im je pre desetak dana od beogradske kompanije „Milenijum tim“, na iznos od sto hiljada evra jer su izveštavali sa pres konferencije koju je u Vranjskoj banji držala Narodna stranka i njen lider Vuk Jeremić.

Kada je Narodna stranka držala pres konferenciju u Leskovcu, tužba je stigla i portalu u tom gradu Jug Press i to na iznos od 200.000 evra jer je objavio dva teksta, i iz Leksovca i iz Vranjske banje. U oba teksta Jeremić je pominjao Milenijum tim, a lokalni portali su popili tužbe.

„Zamislite, tuži vas neko za prenošenje tuđih izjava, i to vas tuži selektivno, jer tu je bilo još puno medija iz Leskovca, a samo mi smo dobili tužbu“, kaže za DW Ljiljana Stojanović, urednica Jug Press-a.

Ekonomsko iznurivanje dok se ne ugase

Kaže da su se i za vreme prethodnih vlasti suočavali sa raznim pretnjama, ali inovativnost je u ekonomskom iznurivanju jer više ni sa kim ne mogu da dogovore poslovnu saradnju, na konkursima za projektno finansiranje ne dobijaju novac. Tužbe protiv njih pokrenute su u Višem sudu u Beogradu, zbog čega često moraju i da putuju.

„To je za male redakcije poput nas veoma loše. Pre svega zbog novca, a onda i zbog toga što imamo mali broj ljudi u redakciji, a ona mora da se rasipa zbog odlaska za Beograd“, smatra njen kolega iz Vranja Mihajlo Stojković.

S druge strane, beogradska kompanija Milenijum tim, radi na nekim od najvažnijih građevinskih projekata u Srbiji, a dovodi se u vezu i sa rušenjem u Savamali. Nakon ovih tužbi koje su upućene malim lokalnim medijima na velike iznose, ali i pojedinim nacionalnim, objavili su saopštenje da tužbama ne vrše pritisak na medije već da štite svoje poslovne interese i ugled kompanije.

Diskriminacija i na događajima i na konkursima

Većina novinskih udruženja u Srbiji podržala su lokalne medije. Jug Pres je zahvaljujući članstvu u Asociji Lokal Press koja okuplja 52 lokalna medija, dobio besplatnu pravnu pomoć. U Asociji LP kažu da je do pre nekoliko godina bilo samo administrativnih pritisaka na lokalne medije, a da su tužbe atraktivne u poslednjih par godina.

„Uočili smo ciklično kretanje u broju sudskih slučajeva – kad god su politički izbori, broj sudskih slučajeva se povećava. U poslednje tri godine postoji tendencija da se lokalnim medjima, članicama PU Lokal Press uskraćuju informacije od javnog značaja što potpuno obesmišljava njihov rad i funkciju. Takođe od pritisaka članice LP izdvajaju diskriminaciju lokalnih i republičkih organa kada je u pitanju pozivanje na događaje, plasiranje informacije i saopštenja, obezbeđivanje sagovornika“, objašnjava generalna sekretarka LP Snežana Milošević.

Ona podseća na slučaj sa gradonačelnicom Niša nekadašnjom šeficom dopisništva RTS, Draganom Sotirovski koja je pre desetak dana izjavila da neće sarađivati sa medijima koji kritikuju poput Južnih vesti.

„Tu postoje dva jednako važna problema: što gradonačelnica diskriminiše jedan medij što je protivzakonito, a drugi koji se tiče profesije – što to čini upravo neko ko dolazi iz novinarstva“, kaže Snežana Milošević iz LP.

Fantomski portal nova metoda zastrašivanja

Južne vesti, inače najveći regionalni portal, takođe se godinama suočava sa raznim pritiscima – pored neodgovorenih novinarskih pitanja, tu su i duge poreske kontrole.

A nedavno je formiran i lažni portal sa istim identitom i sličnim imenom: kad neko umesto juznevesti.com ukuca u pretraživač juznevesti.info dobiće novi pogled u svet – glavna urednica Gordana Bjeletić nazvana je Grdana Bjeletić i u velikim naslovima je optužena za rušenje vlasti za šta joj je navodno obećan veliki novac i stan od pola miliona evra.

„Mi smo stvarno bili šokirani kad smo otkrili da postoji taj sajt“, kaže za DW Gordana Bjeletić.

Lažni portal nema impresum na svojoj stranici, ali Bjeletić kaže da se zna ko stoji iza njega:

„Zoran Majdak kao predsednik medijske mreže nekoliko portala i televizija, član SNS“, kaže ona i dodaje da su pokrenuli više tužbi pred Osnovnim i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

„Neviđena situacija. Znamo da ti paramediji od istog vlasnika već postoje, i do sada su se bavili isključivo propagandom u korist vlasti i SNS. Prvi put su lično udarili na nekoga. Ali mi nastavljamo da radimo svoj posao, jer verujem da im je jedini cilj da nas zastraže i da odustanemo od našeg profesionalnog izveštavanja“, kaže Gordana Bjeletić.

Svaki peti novinar slobodi daje 1

Kako Asocijacija Lokal Press svake godine među svojim članicama sprovodi istraživanje o slobodi medija, najsvežiji rezultati iz 2019. godine pokazuju da je te godine u odnosu na prethodnu povećan broj urednika i novinara koji smatraju da uopšte ne postoje uslovi za ostvarivanje medijskih sloboda i prava u praksi.

Na skali od 1 do 10 gde 1 predstavlja apsolutni nedostatak medijskih sloboda u Srbiji, sloboda u izveštavanju ocenjena je trojkom, kaže Snežana Milošević iz Lokal Presa. Svaki treći ispitanik ocenio je stanje medijskih sloboda ocenom 2, a svaki peti ocenom 1.

IZVOR: "Dojče vele"

Najnovije