Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U ponedeljak suđenje po tužbi Nenada Živkovića protiv TV Pančeva i urednika Milakova

15.11.2019.
TV Pančevo

Pripremno ročište po privatnoj tužbi novinara sajta Pančeva Si ti (www.pancevo.city) Nenada Živkovića protiv odgovornog urednika televizije Pančevo Miroslava Milakova i Radio-televizije Pančevo zbog uvreda koje su mu upućene na toj televiziji biće održano u ponedeljak, 18. novembar u Višem sudu u Beogradu.
Živković je tužio Milakova i RTV Pančevo zbog uvreda koje su objavljivane od 22. do 28. februara ove godine u prilozima te televizije, kao i u testovima na sajtu.
U tužbi u koju je UNS imao uvid, traži se da tuženi Živkoviću zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede ugleda i časti isplate 700 hiljada dinara, kao i troškove suđenja. Milakovu se prema tužbi traži i zabrana objavljivanja uvreda na račun Živkovića, pod pretnjom plaćanja 250 hiljada dinara i prinudnog izvršenja, ukoliko budu objavljene.
Traži se i da Milakov pravnosnažnu presudu objavi bez komentara i odlaganja na televiziji Pančevo, najkasnije u drugoj narednoj emisiji od dana donošenja te presude.  
U tužbi Živkovića kao dokaz navedena je i mera upozorenja Regulatornog tela za elektronske medije od 13. marta ove godine zbog sadržaja u emisijama kojim su povređeni: „obaveza objektivnog informisanja, pravilo druge strane i dostojanstvo ličnosti“.
Dodaje se i da su u tekstovima na sajtu televizije Pančevo povređeni odeljci iz Кodeksa novinara Srbije: istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.
Podsetimo, UNS i druga novinarska i medijska udruženja, ali i nevladine organizacije reagovali su zbog uvreda koje su u prilozima televizije Pančevo upućene Nenadu Živkoviću.
Osim televizije Pančevo, kampanju protiv novinara pokrenuo je i portal E-Pančevo. Savet za štampu je zbog desetak tekstova na ovom portalu izrekao javne opomene i ocenio da ta kampanja, mesecima vođena „ne samo da predstavlja drastičan slučaj gaženja svih profesionalnih i etičkih normi, već može biti i izuzetno opasna“.
Medijsko diskreditovanje Živkovića počelo je posle govora na protestu „Jedan od pet miliona“, koji je 22. februara ove godine održan u Pančevu.
IZVOR: UNS