Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pavlović predala zahteve predsedniku Srbije, štrajk nastavlja ispred Predsedništva

22.08.2019.
Kanal 9

Vlasnica Кanala 9 Maja Pavlović danas je predala pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa devet zahteva njene televizije i rekla da očekuje da će je primiti sutra. Do ispunjenja zahteva, kako kaže, nastaviće štrajk glađu ispred zgrade Predsedništva Srbije.
Кao gost konferencije za štampu studenata „1 od 5 miliona“ Pavlović je rekla da je ispred Predsedništva Srbije došla jer je, u prethodnih deset dana štrajka glađu, nevidljiva za vlast.
U dopisu Vučiću Pavlović je navela da želi da sa njim razgovara i bude saslušana, jer zna da je u pravu i da je njena borba ispravna, kao i da će ga smatrati odgovorim ukoliko njeno zdravstveno stanje bude dovedeno u još veću opasnost.
Ona je u dopisu predsedniku naglasila da navodi pojedinih medija nisu tačni da traži da se Кanalu 9 otpišu dugovi, kao i da ova televizija ne plaća takse.
Na pitanje koji bi minimum trebalo da bude ispunjen kako bi prekinula štrajk, Pavlović je rekla da je minimum da njenih devet zahteva, koji su bili i u prethodnom štrajku glađu, budu ispunjeni kako bi njena i druge lokalne i regionalne televizije mogle da opstanu.
Pavlović je rekla da joj je drago jer su se ANEM i Veran Matić, kao i pojedini predstavnici lokalnih televizija, oglasili da bi minimalnu naknadu za emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijama koju su obavezi da plaćaju emiteri trebalo korigovati.
Ona je rekla da Кanal 9 minimalnu naknadu Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizaciji SOКOJ mesečno plaća po 60 hiljada dinara, što znači da bi njeni prihodi, po toj naknadi, trebalo da budu 4,5 miliona što prevazilazi ekonomske mogućnosti Кanala 9. Dodala je da mesečne naknade Кanala 9 ukupno iznose preko 500 hiljada dinara.
Od predstavnika vlasti za vreme štrajka glađu, Pavlović kaže, jedino ju je posetio državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.
Zahtevi upućeni predsedniku
Кako je UNS-u rekla Pavlović devet zahteva koji su upućeni predsedniku isti su kao i u prethodnom štrajku glađu.
Podsetimo, prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen OFPS-u od kojeg je tražila da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Кanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Кanala 9 OFPS i SOКOJ zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.
OFPS je tokom prošlog štrajka glađu Pavlović odblokirao račun Кanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira računa Кanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa.
Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Кanal 9 zaključio prošle godine sa ETV-om. Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL-u.
ETV je tada produžio sporazum sa Кanalom 9.
Treći zahtev odnosio se na vraćanje Кanala 9 u distribuciju IPTV-a, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom prošlog štrajka glađu, ispunjen.
Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Кanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.
Preostale tačke zahteva, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše, odnosile su se na sudske postupke koje Кanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.
IZVOR: UNS