Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gajović za RSE: Nisam ni bio član radne grupe za medije

25.04.2018.
Gajovic

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije izjavio je za RSE da je uveren da postoji „valjan razlog“ zbog kog su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić odlučili da obustave rad na medijskoj strategiji, dokumentu koji predviđa pravac medijskog razvoja Srbije u narednih pet godina.
Izjave državnog sekretara Gajovića su razlog zbog kog je Udruženje novinara Srbije (UNS) napustilo rad grupe za izradu strategije. Iz različitih udruženja je takođe zbog Gajovićevih nastupa tražena i njegova ostavka, odnosno smena.
Na izjavu Vladimira Radomirovića, čelnika Udruženja novinara Srbije, da će to udruženje učestvovati u radu nove radne grupe za izradu medijske strategije samo ukoliko u njoj ne bude bio ili na bilo koji način u njoj učestvovao državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Gajović odgovara:
„Ja ne rukovodim radnom grupom, gospodin Radomirović je očito pomešao pojmove. Kao državni sekretar ne učestvujem u radnoj grupi, niti sam koordinator, niti utičem na ono što će radna grupa raditi. On je očito neke stvari pomešao, što se, generalno, u brzini kojom se odvijaju ova sad dešavanja, može pripisati tome da je verovatno pogrešio.“
Upitan, da li doživljava odluku o imenovanju nove radne grupi za izradu medijske strategije kao način da se taj posao oduzme Ministarstvu kulture i informisanja, Gajović kaže:
„Pa, iskreno da kažem, ja to tako ne doživljavam, iz prostog razloga što je radna grupa koju, da vas podsetim, nisam ja formirao već moj prethodnik, radila, a ja sam je samo nasledio i dao joj punu podršku. Rekao bih da ja to nikako ne doživljavam kao neuspeh ili uspeh Ministarstva. Naprotiv, ta radna grupa je završila svoj posao, članovi radne grupe su potpisali taj dokument i čekali smo javnu raspravu. NJe nema, u redu – ide se na novu strategiju. Ja to jednostavno doživljavam kao filmski scenario koji će imati, četiri, pet, šest ili sedam ruku – dok ne počne snimanje filma“.
Srpski ministar kulture i informisanja Vladimir Vukosavljević se do ovog trenutka nije izjasnio o odluci za prekid rada na medijskoj strategiji.
IZVOR: "Slobodna Evropa"

Najnovije