Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Međunarodni dan odbrane novinarstva, 5. novembar.

05.11.2017.

 

    Povodom međunarodnog Dana odbrane novinarstva koji se obeležava 5. novembra, Sindikat novinara Srbije još jednom skreće pažnju  na izuzetno težak položaj novinara i medijskih radnika, što je jedan od primarnih uzroka urušavanja naše profesije
Privatizacijom je otkupljen, pa pogašen veliki broj glasila. Tamo gde još rade, naše kolege ne smeju da pitaju ni za uslove rada, ni za plate, ni za topli obrok, ni za godišnje odmore. Baš zbog takvog položaja, najveći broj njih piše ono što im se kaže, uglavnom brukajući i sebe i profesiju.
    Sindikat novinara Srbije  insistira na  potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za medije u Srbiji čime bi bio  učinjen prvi korak ka sređivanju stanja u medijskoj sferi.
      Podsećamo da u privatnim medijima nema sindikata ni kolektivnih ugovora koji štite radna i profesionalna prava zaposlenih.  Od posebnog (granskog)  kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike treba da imaju koristi svi: i zaposleni i vlasnici medija, jer će se uvesti pravila poslovanja a javnost će dobiti kvalitetnije i pouzdanije
informacije.
    U Srbiji ne postoji udruženje poslodavaca sa kojima bi zaposleni počeli razgovore o minimalnim uslovima rada. Vlasnici medija  ne žele uvođenje reda. Njima je lakše da daju minimalce i ponegde dodaju na crno neki dinar, da bi izbegli plaćanje doprinosa državi. Ili, uplate samo doprinos. Negde, ni to. Istovremeno, pod pretnjom otkaza našim kolegama zabranjuje se da se sindikalno organizuju.
      SINOS ukazuje da je država obavezna da stvori uslove z qpotpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za medijsku delatnost jer će, u krajnjoj instanci, time biti ostvarena istinska uloga naše profesije - zaštita javnog intresa i prava građana da budu kvalitetno informisani. Pozivamo sva medijska udruženja i asocijacije u Srbiji da nas  javno podrže u nameri da se konačno uspostavi socijalni dijalog. Pozivamo ih, takodje, da se uključe u javnu rspravu o novoj medijskoj strategiji jer je to jedini legalan način da se uspostavi red u medijskoj delatnosti i vrati pristojno novinarstvo.

IZVOR: SINOS

 

Najnovije