Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Upravni sud poništio odluku Tasovca da Južnim vestima dodeli 1.000.000 dinara

15.08.2017.
Tasovac

Upravni sud doneo je krajem juna presudu kojom se zbog povrede pravila postupka poništava deo prošlogodišnjeg Rešenja o raspodeli sredstava za internet medije Ministarstva kulture i informisanja kojim je portalu Južne vesti iz Niša dodeljeno milion dinara.Sud je, u presudi u koju je UNS imao uvid, Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima naknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.290 dinara.
Podsetimo, tadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izmenio je, na prošlogodišnjem konkursu, predlog komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije. Komisija je predložila sufinansiranje 39 projekata. Tasovac je tada podržao 30, dok je izmenio iznos predloženih sredstava za 9 medija, pa je tako rešenjem koje je potpisao, ministarstvo podržalo 36 projekata.

U delu koji se odnosi na sufinansiranje internet medija, a u tački 90, Južnim vestima su raspodeljena sredstva u iznosu od 1.000.000  dinara, za projekat „Institucije u službi građana“. Južne vesti, u tužbi podnetoj prošle godine Upravnom sudu, osporile su zakonitost ove tačke zbog „povrede pravila postupka, nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava“.

„Tužilac navodi da su mu osporenim rešenjem raspodeljena sredstva u iznosu od 1.000.000 dinara, što je manje od 3.452.000 dinara, koliko je tražio za realizaciju projekta. Ističe da dispozitiv osporenog rešenja u delu kojim su mu raspodeljena sredstva, sadrži samo odluku o raspodeli 1.000.000 dinara, dok iz obrazloženja osporenog rešenja proizilaze samo indicije da postoji i deo zahteva o kome je negativno odlučeno, s obzirom da je tužilac za realizaciju projekta tražio 3.452.000 dinara, zbog čega je dispozitiv osporenog rešenja morao da sadrži odluku o celom zahtevu, jer ovako proizilazi da su tužiocu raspodeljena sredstva u punom obimu“, stoji u presudi u kojoj se navodi i da Južne vesti smatraju da ne postoji formalna odluka Ministarstva o odbijajućem delu, kao i da rešenje ne sadrži sve elemente propisane Zakonom o opštem upravnom postupku.

„U obrazloženju rešenja nisu dati razlozi zbog kojih je tuženi organ izvršio raspodelu sredstava na način označen dispozitivom rešenja, a nisu dati ni razlozi kojima se tuženi organ rukovodio kada je tužiocu raspodelio sredstva u iznosu manjem od traženog, ali i manjem iznosu od iznosa koji je predložila konkursna komisija, s obzirom da je za realizaciju tražio 3.452.000 dinara, a konkursna komisija je predložila da mu se dodele sredstva u iznosu od 1.700.000 dinara, zbog čega je isti projekat vrednovan različito sa stanovišta  konkursne komisije i sa stanovišta ministra“, navele su Južne vesti u tužbi i podsetile na Zakon o javnom informisanju kojim je propisano da ocenu projekata vrši stručna komisija.

Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na tužbu osporilo je sve navode u tužbi i, kako se navodi u presudi, ostalo pri razlozima datim u obrazloženju rešenja.

Ministarstvo je navelo da je je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da je podneti projekat u suštini zahtev za priznavanje prava na sufinansiranje, a da je članom 22 stav 4 zakona propisano da učesnik konkursa može predložiti sufinansiranje u iznosu koji ne prelazi 80 odsto vrednosti projekta, da je predloženi iznos sredstava samo jedan od kriterijuma za ocenu projekata, zbog čega u ovom postupku nije povređeno pravo na sufinansiranje.

Ministarstvo je navelo i da je Zakonom o javnom informisanju propisano da se odluka o raspodeli sredstava donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem za svaki posebni konkurs, zbog čega u obrazloženju nije nužno navoditi razloge za svakog učesnika kome su sredstva dodeljena u manjem iznosu od predloženog.

Upravni sud u presudi je naveo je da je našao da je tužba osnovana i da je dispozitivom spornog rešenja povređen zakon na štetu Južnih vesti, jer je dispozitiv osporenog rešenja morao da sadrži odluku u celini.

„Prema nalaženju suda, ne mogu se prihvatiti kao pravilni ovako uopšteno dati razlozi tuženog organa u obrazloženju rešenja, jer obrazloženje osporenog rešenja ne sadrži utvrđeno činjenično stanje i razloge koji s obzirom na činjenično stanje upućuju na rešenje koje je dato, odnosno razloge kojima se tuženi vodio kada je tužiocu raspodelio sredstva u manjem iznosu od traženog, odnosno u manjem iznosu od iznosa koji je predložila komsiija. Zbog navedenih razloga, prema nalaženju suda, osporenim rešenjem u navedenom delu su povređena pravila postupka na štetu tužioca“, zaključuje se u presudi.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Miloš Janković i glavni urednik sajta Južne vesti Predrag Blagojević rekli su UNS-u da još uvek nisu dobili presudu i ne mogu da je komentarišu.

Presuda Upravnog suda je konačna.

IZVOR: UNS

Najnovije