Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Svi centri centra, drugi deo

05.06.2017.
Svilajnac

Bez bilo kakvog naloga 4. juna 2008. godine, lokalna vlast konstituisana 31.maja, četvoročlana komisija, pomognuta odabranim članovima Demokratske stranke (uključujući i majstora za zamenu brava), neovlašćeno je upala u ulici Svetog Save br.60 u prostorije TV“Resave“ i lokalnog lista „Resavski poštonoša“ inače najstarijeg provincijskog lista u Srbiji pokrenutog 1871. godine.

Član opštinskog veća Dragana Radević (sada zamenik predsednika opštin ) saopštila je vlasniku televizije da duguje kiriju i da se odmah isleli.
Komisija nije imala rešenje, pa je Radevićka otišla u opštinu gde je rešenje ekspresno napisano i doneto Jablanoviću. Rešenje o formiranju komisije gde je ona imenovana za predsednika, potpisao je zamenik predsednika opštine i predsednik Okružnog odbora DS Predrag Milanović ( sada predsednik opštine ). U rešenju je pisalo da je komisija formirana za preuzimanje tv opreme koja je u vlasništvu opštine, a nalazila se na korišćenju u TV Resavi, a o iseljenju i neplaćenim kirijama ni reči. Zašto je onda Dragana Radević tražila iseljenje? Član komisije Gruja Bulaković, naredio je da se program prekine. Dragana Radević je rekla „ako se ne iselite i ne prekinete program spremna je asistencija policije“. Istina je da se na korišćenju kod TV „Resave“ nalazio deo opštinske tv opreme, koji je ranije ustupljen i uredno popisan, a za protiv uslugu televizija je servisirala rad lokalne samouprave i svih budžetskih korisnika, a ima ih više od 40.
Nisu uslišene molbe vlasnika da se ne prekida program , jer oprema koja je vlasništvo opštine ne utiče na to. Ni jednog trenutka se nije protivio da tu opremu u celosti preda jer i sa svojom opremom emitovanje programa nije dolazilo u pitanje. Ponovo je usledila naredba-isključute program i iznesite vašu opremu. Samo je član komisije Danilo Vučković davao mogućnost da se deo opreme i inventara može preuzeti i kasnije. Neopravdanim zahtevom za iseljenje nije prekinut tv program samo u opštini Svilajnac već i u Despotovcu, Resavici, Žagubici, Petrovcu, Žabarima, Rači, jer se signal iz Svilajnca slat linkovskom vezom i u pomenute opštine.
Opštinska komisija je došla sa namerom da onemogući dalje emitovanje programa, a ne kako je u rešenju navedeno da preuzme opremu. Inače dežurni u OUP-u Svilajnac je u dva navrata 4. juna obavešten da su u TV Resavu upala neovlašćena lica i da traže iseljenje. Dežurni je, posle konsultacija, saopštio da je to politička stvar i da se oni neće mešati, što nisu ni učinili.
Uzalud je vlasnik TV „Resave“ objašnjavao da je kirija plaćana iako opština koja je dužna prema ugovoru da dostavlja obračune, nije to nijednom uradila.
Prostor za navedene medije iznajmljen je na tenderu koji je avgusta 2007.godine raspisala opština. Napravljen je ugovor na deset godina od 20.08.2007. do 20.08.2017.godine i overen u sudu. U ugovoru, između ostalog je navedeno da zakupodavac može da raskine ugovor po nekoliko osnova, ali sa otkaznim rokom od 30 dana. U ovom slučaju nije bilo razloga za otkazivanje ugovora, a ni minimalnog roka od 30 dana za iseljenje.
Niko nije verovao da će demokrate da bezobzirno krše zakon čineći krivična dela neovlašćenog sprečavanja emitovanja radio i televizijskog programa, štampanja i rasturanja pisanog materijala, kao i prekoračenja ovlašćenja.
Predsednica komisije je često nekog telefonom konsultovala i pitala: „Šta sad da radimo?“ Odgovor: „Kako šta isključuj i iseljavaj oni nisu podobni za nas“ saznajemo iz opštine. Nisu uslišene molbe vlasnika da se ne prekida program, jer oprema koja je vlasništvo opštine ne utiče na to. Ni jednog trenutka vlasnik TV Mile Jablanović se nije protivio da opremu u celosti preda jer i sa svojom opremom emitovanje nije dolazilo u pitanje. Ponovo naredba-isključuj program i napolje.
IZVOR: UNS

Najnovije