Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Miščević: Memorandum o bezbednosti novinara skoro dogovoren

26.04.2016.
Miščević

Nacrt memoranduma o merama za povećanje bezbednosti novinara je gotovo u potpunosti dogovoren i ostalo je da se još preciznije odrede ovlašćenja nadležne komisije, izjavila je šefica tima za pristupne pregovore Srbije sa Evopskom unijom (EU) Tanja Miščević.

Miščević je u izjavi za FoNet ocenila da će memorandum, kada bude potpisan, omogućiti bolju saradnju Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa novinarskim i medijskim udruženjima, a time i voditi većoj sigurnosti novinara.

 Ona je objasnila da je planirano da memorandum potpišu Tužilaštvo, MUP, novinarska udruženja i poslovne medijske asocijacije.

 Upitana po čemu će se taj memorandum razlikovati od Sporazuma o saradnji tužilaštva i MUP za jačanje preventivnih mera za povećanje bezbednosti novinara, Miščević je odgovorila da je prvi dokument saradnja državnih organa, a sam memorandum predstavlja saradnju sa delom civilnog društva.

 U tački sedam Nacrta memoranduma piše da će se povećati nadležnosti Komisije za utvrđivanje činjenica o ubistvima novinara, a Miščević je ocenila da ostaje da se to pitanje preciznije odredi i da ne sumnja da će se kompromis naći.

 Stavljeno u širi kontekst, to je širi koncept zastitu slobode izražavanja, ocenila je Miščević i dodala da su kolege iz Tužilaštva i MUP, u razgovoru sa novinarskim i medijskim udruženjima, izneli mišljenje da se među njima

mora uspostaviti stalna saradnja i tako se rodila ideja o memorandumu.

 Reč je o potpunoj novini i sa tako nečim se ni Evropska unija nije susretala. Kada smo o tome razgovarali na pododboru za pravdu, slobodu i bezbednost, to je naišlo na jako veliko odobravanje, istakla je Miščević.

 U Akcionom planu Srbije za poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima piše da su Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisali sporazum za unapređenje efikasnosti istraga o napadima na novinare i krivično gonjenje izvršilaca napada.

 U dokumentu se navodi i da povećan broj radnji Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova treba da dovede do efikasnije istrage i podizanja optužnica.

 Predviđa se i unapređenje sistema preventivnih mera radi zaštite novinara od pretnji nasiljem i to, kroz analizu rizika ugroženosti novinara, u saradnji sa reprezentativnim udruženjima novinara i stalno praćenje stanja u pisanim i elektronskim medijima, radi utvrđivanja rizika ugroženosti bezbednosti novinara.

IZVOR: FONET

Najnovije