Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN ODBRANE NOVINARSTVA

04.11.2022.

Sindikat novinara Srbije okupljanjem ispred Ministarstva informisanja i telekomunikacije obeležio je 5. novembar Međunarđunarodni dan odbrane novinarstva. Tom prilikom pročitano je pismo upućeno ministru Mihailu Jovanoviću, koje vam prenosimo u celosti.

Podršku skupu SINOS-a pružili su i studenti Fakulteta za medije i komunikaciju Univerziteta Singidunim. 

"Poštovani ministre,

 

Povodom međunarodnog Dana odbrane novinarstva koji se obeležava 5. novembra, Sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da novinari rade u izuzetno teškim okolnostima i možda su najugroženija profesija u Srbiji, koliko god to izgledalo glamurozno i uticajno. Nesigurni su za svoj status, egzistenciju i karijeru, nad njima visi senka zastrašenosti i zato kod njih postoji velika doza autocenzure:

 

-Veliki broj novinara u Srbiji nije dovoljno plaćen - plate su im manje od prosečne (75.000 dinara) a često i na nivou minimalne zrade (35.000 dinara). Uz redovne poslove, novinarima se dodaju obaveze na novim platformama, za koje nisu edukovani niti imaju odgovarajuću opremu. Vreme provedeno na poslu se uvećava dok zarade ostaju iste ili se umanjuju. Zbog malih i neredovnih primanja mnoge kolege su primorane da rade i po dva posla.

 

- Povećava se broj novinara koji rade sa “labavim” ugovorima (na određeno vreme, ugovorima o delu, autorskom radu, privremenim i povremenim poslovima), čak i bez ugovora. Istraživanja pokazuju da je petina novinara u statusu „frilensera” (izvan radnog odnosa), polovina radi na nesigurnim poslovima dok stabilan radni odnos u najvećoj meri imaju stariji medijski radnici (između 50 i 60 godina). Samo 27 posto mladih novinara ima radni odnos na neodređeno vreme. U najtežoj poziciji su novinari u onlajn medijima gde je manje od trećine stalno zaposleno.

 

- Suočeni sa neprijatejskim odnosom poslodavca prema sindikatima, mnoge kolege ne usudjuju se da se sindikalno organizuju. Primer za to je prošlogodišnji slučaj jedne niške televizije, koja dobija značajne sume novca na konkursima za projektno sufinansiranje medija i gde poslodavac 56 dana nije hteo zaposlenima da isplati zaradu, a oni nisu smeli da o tome obaveste javnost.

 

- Težak socioekonomski i profesionalni položaj novinara i medijskih radnika prepoznat je i u Medijskoj strategiji. Akcionim planom ovog dokumenta predviđeno je da do kraja poslednjeg kvartala ove godine otpočne dijalog i bude potpisan granski kolektivni ugovor kojim bi bio uveden red u ovom delu medijske grane. Odbijanjem da formiraju svoju organizaciju poslodavci u medijima su još jednom pokazali da ne žele da budu partner i adresa na koju bi sindikati bili upućeni da rešavaju radnička pitanja.

 

Poštovani ministre, želimo da Vas obavestimo da će SINOS javno ukazivati na opstrukcije kojima se pokušava sprečiti sprovođenje Medijske strategije, insistiraće da se imenuju odgovorni ali i da oni koji hoće sednu za sto i dogovore se kako da se uspostavi dostojanstven rad u medijima i odgovorno novinarstvo.

Za Sindikat novinara Srbije

Dragana Čabarkapa

predsednica "

Najnovije