Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS, UNS I NUNS POZIVAJU NA ODBRANU NOVINARSTVA

07.10.2022.

Синдикат новинара Србије (СИНОС), Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) позивају колегинице и колеге да се придруже протесту због одлуке британског правосуђа да Сједињеним Америчким Државама изручи Џулијана Асанжа. Скуп ће бити одржан сутра, 8. октобра, преко пута Амбасаде Велике Британије која се налази у у Ресавској број 46 са почетком у 13 сати.

Новинари се моле да донесу своје ПРЕС прслуке и новинарске легитимације.
У исто време биће одржан протест у Великој Британији, где ће више од 3600 људи формирати „људски ланац“ и опколити зграду парламента у Лондону, захтевајући Асанжову слободу. Окупљени ће се супротставити изручењу Асанжа и позвати америчку владу да одбаци све оптужбе против њега.
Чланови синдиката Међународне федерације новинара (ИФЈ), Европске федерације новинара (ЕФЈ) и  чланови британске Националне уније новинара (НУЈ) придружиће се овом скупу.
„Криминализовање истраживачког новинарства омогућава сваку другу врсту репресије. Ако се довољно нас окупи да опколимо Парламент за неколико недеља, тај процес може бити заустављен“, наведено је у саопштењу НУЈ-а овим поводом.

 

Najnovije