Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tematski dijalog: Status novinara i egzistencijalni strah najveći cenzor

30.11.2021.
"Možemo voditi bezbroj dijaloga i zakone dovesti do savršenstva, ali neće biti promene dok su jedni vlasnici zaštićeni i povlašćeni a drugi tlačeni", rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić u Palati Srbija na skupu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Bodrožić je ukazao da je pogotovo teško manjim vlasnicima koji se usude da kritikuju vlast ili prenose opozicione stavove, zbog čega se nadju na udaru države koja im onemogućava da rade.

"Dolazim na dijalog da bih saopštio šta se dešava a ne zato što verujem da će država učiniti nešto da se situacija popravi. Neće biti bolje dok svi ne budemo jednaki pred zakonom", rekao je Bodrožić, navodeći da su se vlasnici nekih najmoćnijih televizija na isti način odnosili prema svojim zaposlenima, ali smo "sad došli do kritične faze".

Prema njegovim rečima, da bi se obezbedio bolji radno pravni status novinara i drugih medijskih profesionalaca potrebno je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi im garantovao uslove rada.

Neophodno je i osnažiti novinare da se sindikalno organizuju, obezbediti im edukaciju o njihovim pravima, obezbediti veću nezavisnost novinara od vlasnika i menadžmenta, posebnu zaštitu novinara u lokalnim medijima od pritisaka, imati efikasnije inspekcije koje bi reagovale kad se krše prava novinara.

"Kako se danas upošljavaju novinari kratkoročno, brzo i bez zaštite, kako bi se vlasnik obezbedio od eventualnih gubitaka", naglasio je Bodrožić, navodeći da mnogi rade honorarno ili na "crno".

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) Dragana Čabarkapa je istakla da se svakodnevno govori o slobodi medija ali se ćuti o slobodi novinara, o njihovoj egzistencijalnoj i ekonomskoj ugroženosti.

Ona je rekla da je položaj novinara izuzetno težak, navodeći podatke o broju frilensera, novinara ber stalnog radnog odnosa, primoranih da se angažuju na dva posla istovremeno da bi preživeli, uz loše uslove rada.

Prema njenim rečima, sa privatizacijom medija, mnogi od novih vlasnika koriste te medije za sopstvenu promociju a ne u javnom interesu.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Radičević je istakao da je problem izrazito lošeg socijalno-ekonomskog položaja novinara naročito vidljiv u lokalnim sredinama, a upravo je tu mnogo novinara i medija.

"Problema je mnogo, pored ugrožavanja medijskih sloboda i nezavisnog novinarstva, problema bezbednosti i lošeg ekonomskog statusa, istakao bih jedan novi oblik nejedinstva ili čak razdora medju medijima. Čini mi se da se nalazimo u periodu kad nam je medijska scena jasno podeljena na vlast i opoziciju, nema sredine, što znači manje objektivnosti", rekao je Radičević.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je istakla da su novinari za nju "kraljevi bez kojih nema demokratije ni u jednom društvu, pa tako ni u Srbiji, ali da bez elementarne sigurnosti i poštovanja za novinare nije taj posao moguće raditi".

"U zajedničkom nam je interesu da se to ispravi, zato i ovaj dijalog, da se to menja", rekla je Čomić, čije je ministarstvo organizator dijaloga na inicijativu Sinosa.

Zamenik generalnog sekreta Medjunarodne federacije novinara Džeremi Dir je u video obraćanju rekao da su ga novinari Srbije upoznali sa problemima koje imaju u radu, a zamenica šefa Misije OEBS Sara Gruen je istakla da nesiguran položaj novinara utiče na njihov rad i kvalitet informisanja gradjana, od čega zavisi i kakve odluke oni donose.

U dijalogu su učestvovale i državna sekretarka ministarstva za rad, zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja Stana Božović i posebna savetnica ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić, koje su rekle da država nastoji da poboljša položaj novinara kroz zakonodavne aktivnosti.

IZVOR: BETA

Najnovije