Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Funkconer IFJ: Veliki broj novinara u Srbiji nije dovoljno plaćen i nema siguran posao

09.11.2021.
Niš

Veliki broj novinara u Srbiji nije dovoljno plaćen, većina njih nema siguran posao i mnogi od njih moraju da rade previše, bez regulisanog radnog vremena, izjavio je u Nišu zamenik generalnog sekretara Medjunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremi Dir

On je na skupu Sindikata novinara Srbije (SINOS) na temu "Kako do dostojanstvenog rada i odgovornog novinarstva" ocenio da je mogućnost novinara u Srbiji da se zauzimaju za etičko i profesionalno novinarstvo ugrožena polarizovanim medijima.

"Sva ta zastrašivanja i ucene od strane organa vlasti i razni drugi mehanizmi sprečavaju novinare, naravno ne sve, da ostvaruju ulogu čuvara javnosti i objektivnog izveštavanja", naveo je zamenik generalnog sekretara IFJ.

Rekao je da zaposleni u medijskim kućama moraju da se organizuju kako bi se izborili za svoja prava i bolje uslove rada, navodeći kao primer novinare jednog lista u Engleskoj koji su kako je kazao, dobrom organizacijom i zanimljivom akcijom uspeli da se izbore za bolje plate i uslove rada.

"Novinari u tom listu imali su godinama iste male plate i zbog toga su bili promorani da rade i druge poslove kako bi platili račune. Uz pomoć sindikata organizovali smo kampanju koja se ogledala u tome što smo otišli do vlasnika i urednika noseći veliki ček na kojem je bio iznos plate koju su primali novinari", kazao je Dir. Dodao je da su potom članovi sindikata na sve sastanke na koje su odlazili vlasnici i urednik lista donosili taj veliki ček.

"Privukli smo veliku medijsku pažnju i ubrzo su se vlasnici obratili sindikatu i obezbedili kolektivni ugovor za zaposlene, koji je podrazumevao i minimalnu zaradu", rekao je Dir i dodao da je do kraja te godine sindikat u Engleskoj izdejstvovao više od 15 kolektivnih ugovora i dobio više od 1.000 novih članova.

Predsednica SINOS Dragana Čabarkapa je kazala da je taj sindikat pokrenuo kampanju koja ima za cilj da se novinari i medijski radnici izbore za dostojanstvo, za bolji socio-ekonomski položaj i profesionalno novinarstvo.

"Pozvaćemo sve sindikate u Srbiji da se organizuju u jedan jak front koji će pozvati poslodavce da počnu da pregovaraju, da bi smo potpisali granski kolektivni ugovor. To je jedini način da sve kolege budu zaštićene kao naše kolege u Evropskoj i Medjunarodnoj federaciji novinara", izjavila je Čabarkapa.

Komentarišući stanje u medijima u Nišu, ona je rekla da su nekada u njima postojali jaki sindikati, ali da sada nema niti jednog.

"Jedna medijska kuća u Nišu na početku godine nije isplatila zarade zaposlenima 57 dana, a oni nisu smeli da se organizuju iako smo mi insistirali da dođemo i zakažemo konferenciju na kojoj bi javno kazali šta se dešava", rekla je Čabarkapa i dodala da su zaposleni dobili plate istog dana kada je sindikat obavestio Vladu Srbije o tom problemu.

IZVOR: BETA

Najnovije