Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

EK želi da podstakne medijski pluralizam i javne servise na Zapadnom Balkanu

09.09.2016.

Delegacija Evropske federacije novinara (EFJ) sastala se juče sa evropskim komesarom za proširenje i dobrosusedske odnose Johanesom Hanom i razgovarala o načinima za popravljanje društvenih i uslova rada novinara i jačanje javnih servisa i medijskog pluralizma na Zapadnom Balkanu."Sindikati trenutno ne igraju onu ulogu koju bi trebalo da imaju u Istočnoj Evropi. EU bi trebalo da podstakne i pomogne uspostavljanje socijalnog dijaloga između svih aktera u medijskoj industriji", istakao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard dodavši da bi trebalo osposobiti novinarske sindikate u ovom delu Evrope. Konkretan predlog EFJ je organizacija trilateralnih sastanaka izmedju vlasti i socijalnih partnera kako bi se olakšao dijalog u medijskom sektoru. "Zaposleni, poslodavci i predstavnici države trebaju da budu spremni da sednu za sto i postignu dogovor", naveo Bejeregard u svom predlogu.

Fokus sastanka sa Hanom bio je na pitanju javnih servisa i njihove uloge u kompletnoj medijskoj slici na Balkanu, kao neophodnog modela za poboljšanje položaja zaposlenih i kvaliteta informisanja građana. Han je rekao da "značaj nepristrasnog informisanja i vladavine prava idu ruku pod ruku". On je, takođe, pohvalio napore EFJ i njenih nacionalnih podružnica na izgradnji kapaciteta novinarskih organizacija i poboljšanju stanja nezavisnog novinarstva.

Na sastanku je razmatrana i teška situacija u Turskoj, gde su pokrenuti krivični postupci protiv mnogih novinara, a vlast donosi i u delo sprovodi mere koje ozbiljno ograničavaju slobodno novinarstvo. Komesar Han i predstavnici EFJ su se dogovorili da sarađuju međusobno, ali i sa nevladinim sektorom i evropskim institucijama kako bi se pospešile medijske slobode i pomoglo novinarima da prebrode izuzetno teško stanje u Turskoj.

IZVOR: EFJ

Najnovije