Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
Montenegro
09.12.2019.
Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbeđenje kontraverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao.

Narodna Skupština
09.12.2019.
Skupština Srbije usvojila je danas povećanje pretplate za javni medijski servis za 35 dinara.
Vučić
09.12.2019.
Predsednik Aleksandar Vučić primetio je večeras, u emisiji Hit tvit na TV Pink, da je on jedini političar koji nije tužio nijedne novine, niti jednu televiziju. Na to mu je hrvatska književnica Vedrana Rudan, koja je takođe bila gošća, uzvratila rečima - "reći će da je to zato što su sve novine vaše".

OEBS
09.12.2019.
Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je vlasti Albanije da poboljšaju predlog zakona o novom sistemu registracije onlajn medija.
EFJ
07.12.2019.
Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) pokrenuo je svoj Policijski kodeks za slobodu štampe 4. decembra u Briselu. Кodeks formuliše u osam klauzula kako policija i novinari mogu prijateljski raditi zajedno. Кlauzule su zasnovane na istraživanju područja sukoba između dveju profesija iz cele Evrope. Bavi se pitanjima policijskog nasilja, nadzora, akreditacije, zaštite izvora i konfiskacije novinarskog materijala. Pokretanjem Кodeksa, ECPMF ima za cilj
02.12.2019.
Zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN Vesna Mališić izjavila je u "Utisku nedelje" na televiziji Nova S, da nije bilo subverzivnih ideja prilikom odabira, kasnije povučene, fotografije za naslovnu stranu tog nedeljnika, snimljene tokom sajma naoružanja na kojoj su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i snajper.
EU
02.12.2019.
Nova Medijska strategija veoma je dobro napisana i struktuirana, piše u izveštaju eksperta Evropske komisije Frančeska Šakitana koji je 21. novembra dostavljen Vladi Srbije.
"Ringijer"
28.11.2019.
Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je povlačenje današnjeg nedeljnika NIN zbog fotografije na naslovnoj strani i njena zamena akt cenzure kojom je izdavač suspendovao pravo uredništva na samostalnost uređivačke politike, iako izdavač ima pravo da štiti reputaciju svoje kompanije.
28.11.2019.
NIN se u četvrtak pojavio bez naslovne fotografije, a prema rečima izdavača naslovnica koja je prethodno bila najavljena je neprimerena u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

UNS
28.11.2019.
Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izjavio je da je puškom, sličnom onoj na naslovnici novog broja NIN-a, ubijen premijer Zoran Đinđić i da mu nije jasno šta je taj nedeljnik takvom fotografijom želeo da poruči.