Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
Brnabic
15.12.2017.
Grupa za slobodu medija osudila je to što premijerka Ana Brnabić ni nakon više od mesec dana nije odgovorila na 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije u Srbiji, iako se javno obavezala da će to učiniti u roku od dve nedelje posle sastanka 14. novembra, na kojem su joj predati zahtevi.
NUNS
15.12.2017.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je u ime nekoliko udruženja i medija uputilo zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da pokrene i postupak revizije, odnosno evaluacije procesa konkursnog sufinansiranja, koji je u Srbiji počeo 2014. godine, po donošenju novog seta medijskih zakona.
NDNV
15.12.2017.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su T.L. (29) osumnjičenog da je na “Jutjubu“ i preko društvene mreže “Fejsbuk“ pretio predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i članu izvršnog odbora te organizacije novinaru Dinku Gruhonjiću.
Lajkovac
14.12.2017.
Privredni sud u Valjevu je juče doneo rešenje o otvaranju stečaja nad Radio-televizijom Pruga iz Lajkovca - zbog prezaduženosti i nepostojanja interesovanja za privatizaciju.
BIRN
14.12.2017.
Fantomska medijska organizacija puštoši medijske konkurse – u lokalnim komisijama budžetski novac dodeljivali jedni drugima.
Turska
14.12.2017.
Više od 260 novinara se nalazilo u zatvorima širom sveta 1. decembra 2017. godine, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara dodajući da je to rekordno veliki broj novinara osuđenih ili u pritvoru zbog svog rada.
Mianmar
14.12.2017.
Policija u Mjanmaru uhapsila je dva novinara britanske agencije Rojters - Va Lonea i Kjav Soe Oa, saopštila je vlada te zemlje.
13.12.2017.
Dok Belami televizija na ovogodišnjem konkursu za medijsko finansiranje od Niša nije dobila ni dinar, 3 agencije u vlasništvu radnika ove televizije, koje su u identičnoj dokumentaciji navele reference iz godina kada nisu ni postojale, dobilo je po više od milion dinara za emitovanje programa upravo na Belamiju.
UNS
13.12.2017.
„Zaštitnik građana počinje konsultacije sa novinarima i strukovnim udruženjima, sa kojima pre svega treba da razmotri šta je to što medijskoj sferi nedostaje“, odgovoreno je iz kabineta Zaštitnika građana na zahtev Udruženja novinara Srbije (UNS) da ombudsman Zoran Pašalić pojasni izjavu datu „Politici“ da „mora da postoji jedna potpuno nezavisna medijska organizacija, u čijem formiranju ključnu ulogu moraju imati novinarsk
Vukašin
12.12.2017.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavljuje osnivanje nove, paradržavne, „potpuno nezavisne medijske organizacije“.