Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
Reporteri bez granica
30.03.2020.
Reporteri bez granica: Vlasti u Srbiji u vreme koronavirusa treba da podržavaju novinare, a ne da ih maltretiraju
Alžir
30.03.2020.
Alžirska policija uhapsila je poznatog novinara Кalida Drarenija planirajući da ga optuži za “za narušavanje integriteta državne teritorije”, javili su Reporteri bez granica, organizacija koja se bavi zaštitom prava novinara.
Medijska koalicija
30.03.2020.
Medijska i novinarska udruženja – NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Asocijacija medija, u saradnji sa Sindikatom „Nezavisnost“, uputila su Vladi Srbije predloge mera za ublažavanje negativnih posledica vanrednog stanja po ekonomski opstanak medija i zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika, kako bi se osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti.
Novi Sad
30.03.2020.
Tako bar piše u Registru medija, koji je - međutim - daleko od ažurnog
Pašalić
30.03.2020.
Položaj i status novinara i medijskih radnika ugroženi su „uvredljivim i nipodaštavajućim odnosom, direktnim pretnjama i fizičkim pritiscima od strane učesnika javnog prostora“, ali i lošim finansijskim položajem, navodi se u izveštaju Zaštitnika građana za 2019. godinu.
Grad Zrenjanin
27.03.2020.
Vlasnica televizije КTV iz Zrenjanina Danica Radić obavestila je Udruženje novinara Srbije (UNS) da je ekipa te televizije uhapšena pod „lažnom optužbom“ da se nisu dezinfikovali kada su ulazili u zgradu Gradske uprave u Zrenjaninu.
IFJ
26.03.2020.
Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom odbijanja zahteva da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž bude privremeno oslobođen zbog virusa korona danas pozvala na akciju.
Asanz
26.03.2020.
Londonski sud je odbio zahtev advokata osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža za njegovo privremeno oslobađanje zbog virusa korona.
Kina
25.03.2020.
Кina je protjerala tri reportera Wall Street Journala nakon objave kolumne u kojoj su Кina nazvali 'pravim bolesnikom Azije'.
"Nezavisnost"
25.03.2020.
Sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" apeluje na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitinu opremu, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindika Dragan Milanović.