Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novi napad na medije: Zabranjen najstariji list u Belorusiji, kao ekstremistički

25.11.2021.
Belorusija

Najstariji beloruski list Naša niva zabranjen je danas, na 115. godišnjicu izlaženja, u najnovijem potezu vlasti Belorusije ka suzbijanju nezavisnih medija

Okružni sud u Minsku zabranio je list Naša niva kao ekstremistički, a delovao je na zahtev ministarstva informisanja.

Prema toj odluci, svako ko objavi ili prenese sadržaje lista Naša niva može da dobije zatvorsku kaznu do sedam godina.

Beloruske vlasti blokirale su taj onlajn list u julu i uhapsile glavnog urednika Jahora Macinoviča i novinara Andreja Skurka koji su i dalje u pritvoru.

Ukupno je 29 beloruskih novinara u pritvoru gde ili služe kazne ili čekaju suđenje.

Većina drugih novinara tog lista napustilo je zemlju i nastavlja da objavljuje preko interneta, menjajući domen da bi izbegli blokiranje.

„Vlasti nastavljaju da uništavaju beloruske nezavisne medije nazivajući sve ekstermistima“, rekao je Andrej Bastunec, šef Beloruskog udruženja novinara.

„Situacija u Belorusiji gora je nego na Kubi ili u Iranu i približava se standardima Severne Koreje“, dodao je on.

On je rekao da se list Naša niva naširoko pominje u školskim udžbenicima kao deo nacionalnog nasleđa, i da nije odmah jasno kako će beloruske vlasti postupiti sada posle ove zabrane.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

Naša niva je opširno izveštavala sa tih masovnih antivladinih protesta.

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

IZVOR: N1

Najnovije