Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Protesti izbili u Gruziji posle smrti pretučenog novinara

13.07.2021.
Georgia

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je ispred gruzijskog parlamenta tražeći ostavku premijera zbog smrti novinara koga su napali i tukli anti LGBT demonstranti. Snimatelj Aleksandar Laškarava pronađen je mrtav ranije danas u svom domu, prenela je televizija TV Pirveli za koju je radio.On je bio jedan od nekoliko desetina novinara koga su prošlog ponedeljka napali protivnici najavljenog LGBT marša u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju. Organizatori marša otkazali su tada taj događaj navodeći da vlasti nisu osigurale dovoljne bezbednosne garancije. Protivnici marša blokirali su glavnu ulicu u Tbilisiju, optužili novinare koji izveštavaju sa protesta da vrše pro-LGBT propagandu i gađali ih štapovima i flašama.
Prema Laškaravinoj koleginici Mirandi Bagaturija, njega je tukla rulja od 20 ljudi. Lokalne televizije kasnije su ga prikazale sa modricama na licu i krvlju na zemlji oko njega. Mediji su javili da je zadobio brojne povrede i da je morao da bude operisan ali da je otpušten iz bolince u četvrtak. Tačan uzrok njegove smrti nije za sada poznat.
Policija je pokrenula istragu o njegovoj smrti koju su i premijer Irakli Garibašvili i predsednica Salome Zurabišvili opisali kao „tragediju“. Tbilisi prajd grupa saopštila je u ponedeljak da su vlada i Gruzijska Pravoslavna crkv podržali protivnike planiranog marša.
Velika grupa demonstranata koja se okupila danas u Tbilisiju tražila je od vlasti da osude odgovorne za napad na novinare i pozvala premijera da podnese ostavku. Neki demonstranti su optužili premijera da je doprineo nasilju time što je javno osudio LGBT marš.

IZVOR: BETA

Najnovije