Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

RTS već tri meseca bez uprave

12.07.2021.

Sednica saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zakazana je za sutra, a na dnevnom redu se očekuje izbor članova upravnih odbora republičkog i pokrajinskog javnog servisa, saznaje Danas.

Međutim, moguće je da ni nakon sutrašnjeg zasedanja RTS i RTV ne dobiju novi upravni odbor, jer je ta odluka već u tri navrata odlagana zbog nedostatka kvoruma, čime bi obe medijske kuće i posle tri puna meseca nastavile da rade bez glavnog upravnog organa.

Članica Saveta REM Judita Popović smatra da se upravljanje javnim servisima na ovaj način obesmišljava.

– Sa ovolikim zakašnjenjem izbora, faktički se marginalizuje organ upravljanja i pokazuje da se programska koncepcija javnih medijskih servisa može kreirati i van upravnih odbora, kaže Popović za Danas.

Mandat po šest članova upravnih odbora RTS i RTV je zvanično istekao 18. aprila, pet godina nakon što su stupili na dužnost, dok ih je REM na to mesto imenovao još u januaru iste godine. Odbori obe televizije imaju po devet članova, a mandat još uvek traje Šćepanu Praščeviću, Nenadu Jankoviću i Zoranu Panoviću u UO RTS-a , kao i Branku Bjeliću, Branislavu Popoviću i Jovanu Adamovu u UO RTV-a. rad tih organa je zvanično zaustavljen do izbora novih članova.

Ipak, na tri protekle sednice REM-a, u aprilu, maju i junu, novi članovi nisu birani jer Savet nije imao kvorum, s obzirom da je za izglasavanje takve odluke potrebna dvotrećinska većina glasova. Razlog za odlaganje odluke je i to što Savet trenutno ima sedam članova, jer je Slobodan Cvejić prošle godine podneo ostavku, a Zoran Simjanović preminuo u aprilu. Predloženi članovi za nove kandidate su novinari Milorad Vukašinović i Goran Eror.

Istovremeno, od raspisivanja konkursa za članove upravnih odbora u septembru prošle godine proteklo je skoro deset meseci. Mesec kasnije, u novembru, REM je objavio zvaničnu listu od ukupno 62 predložena kandidata za taj izbor.

Zbog velikog kašnjenja izbora članova upravnih odbora RTS i RTV, prošlog meseca su se oglasili Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS), koji su zatražili od REM da hitno imenuje nove članove, jer se odugovlačenjem „narušava integritet i funkcionisanje oba javna medijska servisa“.

Iz udruženja su ocenili da je takvim postupanjem REM „stvoren presedan koji jasno stavlja do znanja da Upravni odbor javnog medijskog servisa, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan“.

Za mesto u UO RTS prijavilo se 46 kandidata, a među prijavljenima su i dosadašnji članovi, kojima mandat ističe u aprilu ove godine, Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac. Slično je i u pokrajinskom RTV, gde se među 16 kandidata za UO, nalazi i pet sadašnjih članova. Na spisku su Jova Radić, Marko Ćalić, Borislav Pupovac, Ištvan Terenji i Aleksandar Komnenović.

IZVOR: "Danas"

Najnovije