Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

REM danas bira nove članove Upravnog odbora RTS

15.04.2021.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) će na današnjem sastanku odlučiti o novom sastavu Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, kao i pokrajinskog javnog servisa, saznaje Danas.

Prema nezvaničnom saznanju, UO je u aktuelnom sastavu juče održao poslednju sednicu, ali niko od njegovih članova nije to želeo da potvrdi za naš list.

Ono što može biti problem, jeste i i činjenica da će na današnjem zasedanju o upravnim organima odlučivati svega šest članova Saveta, dok je za izglasavanje svakog novog člana potrebna dvotrećinska većina glasova.

Savet bi trebalo da izabere po šest novih članova UO Radio-televizije Srbije (RTS) i UO Radio-televizije Vojvodine (RTV), koji će u narednih pet godina upravljati javnim medijskim servisima, sa liste od ukupno 62 kandidata.

Za mesto u UO RTS prijavilo se 46 kandidata, a među prijavljenima su i dosadašnji članovi, kojima mandat ističe u aprilu ove godine, Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac. Slično je i u pokrajinskom RTV, gde se među 16 kandidata za UO, nalazi i pet sadašnjih članova. Na spisku su Jova Radić, Marko Ćalić, Borislav Pupovac, Ištvan Terenji i Aleksandar Komnenović.

Podsetimo, Savet REM je krajem godine za nedostajućeg člana UO izabrao 29-godišnjeg pravnika Šćepana Praščevića, nakon čega je Odbor u punom sastavu izabrao Dragana Bujoševića za prvog čoveka RTS. Zbog načina Praščevićevog izbora, ali i izbora Olivere Zekić na mesto predsednice Saveta REM, koji su se odigrali na istoj sednici, član Saveta Slobodan Cvejić dao je ostavku na to mesto, uz tvrdnje da je procedura bila prekršena a izbor nelegitiman.

Sadašnji sastav UO RTS izabran je u decembru 2015, a konstituisan u aprilu 2016. godine, pa su se i oko toga lomila koplja, jer po jednom tumačenju, mandat UO ističe sada, pet godina nakon konstitutivne sednice. Po drugom tumačenju, koje zastupa članica Saveta Judita Popović, mandat tog tela je prestao da važi još u decembru, a to bi značilo da je i izbor Dragana Bujoševića za direktora RTS-a, nelegitiman, jer je održan nakon tog roka.

IZVOR: "Danas"

Najnovije