Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U Parizu istraga o povređivanju fotoreportera AFP-a na protestima

30.11.2020.
France

Pariska policija otvorila je internu istragu kako bi utvrdila okolnosti pod kojima je saradnik agencije Frans pres, sirijski fotograf Amer al Halbi povređen u subotu dok je pokrivao skup protiv predloga zakona o globalnoj bezbednosti i policijskog nasilja.
Istragu, koju je zatražila i agencija Frans pres, trebalo bi da utvrdi kako je povređen fotograf, koji još nije podneo žalbu.
"Šokirani smo zbog povreda koje je dobio naš kolega Amer al Halbi i osuđujemo ničim izazvano nasilje", rekao je direktor informativne redakcije Frans presa Fil Šetvind (Phil Chetwynd).
Prema njegovim rečima, fotograf je izvršavao svoje "zakonsko pravo fotoreportera pokrivajući demonstracije na ulicama Pariza" i nalazio sa grupom kolega koji su jasno bili identifikovani kao novinari.
"Pozivamo policiju da istraži taj ozbiljni incident i osigura da svi novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha i ograničenja", rekao je Šetvind.
Redakcija časopisa Polka, s kojim je fotograf takođe sarađivao, izrazila je danas ogorčenje zbog napada policije.
"Nasilni udarac pendrekom u lice bio je namerno namenjen fotoreporteru koji je obavljao svoj posao", navela je redakcija.
Na društvenim mrežama kruže fotografije fotoreportera sa povredama na licu.
U Francuskoj su u subotu održani skupovi nazvani "Marševi za slobodu" na kojem se okupilo oko 130.000 ljudi, a prema organizatorima više od 500.000.
Na tim protestima je došlo do sukoba policije i demonstranata.
IZVOR: BETA

Najnovije