Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Suđenja pančevačkim medijima zbog hajke na novinara Nenada Živkovića

30.11.2020.
TV Pančevo

Posle medijskog progona tokom prošle godine, poznati novinar Nenad Živković dva puta je tužio RTV Pančevo i izdavača portala epancevo.rs. U decembru su zakazana tri ročišta
Nakon skoro godinu i po dana od podnošenja tužbe, 1. decembra će u Višem sudu u Beogradu, ukoliko epidemiološki uslovi nešto ne promene, početi suđenje izdavaču portala epancevo.rs, Open view d.o.o., po tužbi pančevačkog novinara Nenada Živkovića.
Protiv društva Open view d.o.o. iz Vršca, koje je izdavač medija epancevo.rs, i protiv njegovog glavnog urednika Aleksandra Čupića podneta je tužba zbog „povrede ugleda i časti“, a zbog „pretrpljenih duševnih bolova“ na ime nematerijalne štete tražena je naknada od 500.000 dinara.
Živković je u julu prošle godine tužio Open view i RTV Pančevo, jer su zajedno u februaru 2019. godine sprovodili medijsku kampanju protiv njega, diskreditujući ga kao novinara, ali i kao čoveka, objavljujući najgnusnije uvrede.
Pripremno ročište po prvoj tužbi protiv RTV Pančevo održano je u novembru prošle godine. Nastavak je zakazan za mart 2020, ali je zbog epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom otkazano.
Novo ročište, koje bi moglo da označi i kraj postupka, zakazano je za 8. decembar.
Zbog priloga i tekstova emitovanih u februaru prošle godine, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izreklo je meru upozorenja Radio-televiziji Pančevo.
Savet za štampu je izrekao četiri javne opomene portalu, ali to nije sprečilo urednike i novinare tih medija da sa hajkom nastave.
Tako su se tokom narednih meseci sporadično pojavljivali novi tekstovi u kojima je obračun sa pančevačkim novinarem nastavljen.
Živković je u novembru 2019. godine opet tužio oba medija.
Portal epancevo.rs je tada „zaradio“ još pet javnih opomena Saveta za štampu, a predstavnici tog tela više puta su navodili ove tekstove kao drastičan primer kršenja Кodeksa novinara Srbije, a tim povodom izdali su i saopštenje za javnost.
U decembru, tačnije 7. decembra, nastavlja se suđenje i u ovom slučaju. Pripremno ročište po toj drugoj tužbi protiv epancevo.rs održano je u junu ove godine.
Prvo ročište po drugoj tužbi protiv RTV Pančevo održano je u maju ove godine, kada su se učesnici postupka izjasnili o tužbenom zahtevu. Sudija Marina Brkić tada je zakazala naredno ročište za oktobar i predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.
Sledeće ročište bilo je zakazano za 5. oktobar, ali je saslušanje odloženo za januar 2021. zbog toga što se glavna urednice RTV Pančevo Jasmina Petković nije pojavila u sudnici.
Zbog ove kampanje tadašnji urednik RTV Pančevo Miroslav Milakov je smenjen, a REM je televiziji izrekao novu meru upozorenja.
ŽIVКOVIĆ: SUĐENJA SPORA, ALI JA SAM STRPLJIV
Poznati novinar iz Pančeva Nenad Živković kaže za Cenzolovku da očekuje da sud radi nepristrasno i da pravda bude zadovoljena.
On ističe da suđenja idu sporo zbog preopterećenosti Višeg suda u Beogradu, u kome se sude svi predmeti iz cele Srbije koji imaju veze sa medijima i novinarima, ali i da se „naoružao strpljenjem“.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije