Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Članovi Odbora za kulturu i informisanje obavili su danas razgovor sa kandidatima za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i uputili skupštini listu kandidata.

27.11.2020.

Članovi Odbora za kulturu i informisanje obavili su danas razgovor sa kandidatima za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i uputili skupštini listu kandidata.
Razgovor je obavljen sa Oliverom Zekić i Milošem Gajevićem, koje je predložio nadležni skupštinski Odbor, kao i sa Aleksandrom Janković i Snežanom Miljković, koje su predlog crkava i verskih zajednica, zajedničkim dogovorom.
Između ostalog, poslanik Miloš Terzić je pitao Oliveru Zekić kako Savet REM-a može da utiče na sve rasprostanjeniji govor mržnje pojedenih političara i medija, na šta je ona rekla da parlament i Savet REM-a moraju da udruže snage, kako bi se promenio Zakon o elektronskim medijima.
"Mi jednostavno moramo da pooštrimo kaznenu politiku, jer raspolažemo merama koje nisu baš dovoljno efikasne. Sada raspolažemo više pedagoškim merama, a ne sankcijama koje bi nam omogućile da govor mržnje zaustavimo jednom za sva vremena", rekla je Zekić, koja je bila članica REM-a.
Ona je istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najugroženiji medijskim napadima, ali da nije jedni.
Zatražila je podršku Odbora, ukoliko bude reizabrana, da se odrede novčane kazne koje će REM naplaćivati, jer je, prema njenom mišljenju, jedini način da se televizijska industrija "dovede u red" - "da se udari po džepu".
"Takva rešenja postoje u zemljama u okruženju. U Mađarskoj te kazne idu i do 300.000 evra. U Hrvatskoj su te kazne takođe izuzetno visoke. Sve što sada možemo da radimo je da šaljemo različite slučajeve na prekršajne sudove gde oni po pravilu zastarevaju" kazala je Zekić.
Ona je govorila i o statusu istrage protiv televizija koje su navodno izbegavale plaćanje poreza reemitovanjem programa.
"Reč je o dve televizije i REM je tražio proveru njihovih njihovog poslovanja. Кoliko znam, Poreska uprava je obaveštena o tome. Insistiraćemo da utvrdimo u čemu je problem, jer problem očito postoji" kazala je Zekić.
Na opasku da se REM često naziva "produženom rukom vlasti", Zekić je rekla da to nije ocena cele javnosti.
"Postoji deo javnosti koji se bavi 'navijačkim novinarstvom'. Umesto da daju vest, oni se bave komentarisanjem. Moje učešće u REM-u nije stvar hrabrosti, već odluke da branim principe do kojih mi je stalo", rekla je Zekić.
Кada je reč o Pravilniku o praćenju izbornih uslova, Zekić je ocenila da je on unapredio praćenje izbornog procesa jer je REM analizirao sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću, kao i dve televizije koje, kako je rekla, "nisu pod našom, već ingerencijom luksemburške Agencije za medije, N1 i Nova S".
"Tu su se videle znatne razlike u zastupljenosti jedne strane koja je bojkotovala ove izbore. Izveštaj REM-a po podacima i analitičnosti je Biblija za sve ostale izveštaje koje pokušavaju da urade nevladine organizacije. Službe REM-a su perfektno uradile taj izveštaj i ovom prilikom im se zahvaljujem " kazala je Zekić.
Aleksandra Janković se zauzela za povratak sadržaja koji afirmišu porodicu u televizijske programe.
"Potrebne su nam emisije koje objedinjuju celu porodicu oko nekog televizijskog programa u kojem se propagira dobro i ljudske vrline kao što su saosećajnost, poštenje, skromnost" kazala je Janković.
Odbor za kulturu i informisanje postupak za izbor dva nova člana Saveta REM-a pokrenuo je 4. novembra.
IZVOR: TANJUG

Najnovije