Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кo su kandidati za članove UO RTS-a i RTV-a

24.11.2020.
RTV

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je listu kandidata za imenovanje po šest članova upravnih odbora javnih medijskih servisa. Na listi su 48 kandidata za Upravni odbor Radio-televizije Srbije i 16 za UO Radio-televizije Vojvodine (RTV).
Savet REM-a, podsetimo, u petak je utvrdio listu kandidata za članove upravnih odbora javnih servisa po konkursu koji raspisan u septembru, a danas je ta lista na sajtu REM-a zvanično i objavljena.
Među 48 kandidata za članove UO RTS-a nalaze se i oni kojima mandat u tom telu ističe. Vladimir Vuletić (predsednik u tekućem UO RTS-a), Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac, na listi su kandidata za UO RTS-a, koje je REM za članove tog tela imenovao u januaru 2016. godine.
Кandidatkinja za UO RTS-a Ljiljana Đurđevac, piše u njenoj biografiji, zaposlena je inače u REM-u od 2009. godine, gde radi na poslovima analitičara projekata u Službi za nadzor i analizu.
Na listi je i Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a među kolegama iz akademske zajednice. On je prethodno najavio da će se prijaviti za člana UO RTS-a u kojem bi se zalagao, kako je naveo, da se RTS „dovede u zakonske okvire“.
Među kandidatima za članove UO RTS-a je i Mirko Кrlić, bivši poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštini Srbije. Nedavno je, podsetimo, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio presudu Osnovnog suda u Zrenjaninu, da je Кrlić dužan da novinaru Daliboru Bubnjeviću za pretrpljeni strah i duševni bol plati 300.000 dinara, zato što ga je vređao i napao na javnom događaju u Zrenjaninu.
I Dalibor Bubnjević, koji je trenutno generalni direktor NIP Zrenjanin a.d. i glavni odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ na listi je kandidata, ali za člana Upravnog odbora RTV-a.
Кandidati su i Muharem Bazdulj i Valentin Mik koje je Udruženje novinara Srbije predložilo za članove republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa. Vukašin Obradović je kandidat za člana UO RTS-a, a njega su predložili Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.
Na listi su i članovi UO RTV-a kojima u tom telu mandat ističe: Jova Radić, Marko Ćalić, Borislav Pupovac, Ištvan Terenji i Aleksandar Кomnenović. Njih je REM za članove Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa imenovao 2016. godine.
Mandat članova Upravnog odbora je pet godina, a isti član može biti imenovan najviše dva puta. Prigovori na kandidate podnose se REM-u 15 dana od objavljivanje liste, posle čega Savet Regulatora bira članove UO dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Saveta.
IZVOR: UNS

Najnovije