Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

REM: Nema kazne za Pink, utvrđeni kandidati upravnih odbora javnih servisa

23.11.2020.
RTS

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je danas da ne pokrene postupak protiv televizije Pink zbog uvreda koje su izrečene u emisiji „Hit tvit“ na račun novinarke N1. Na današnjoj sednici Savet REM-a utvrdio je i listu kandidata za po šest članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i UO Radio-televizije Vojvodine (RTV).
Na vanrednoj sednici Saveta Regulatora doneta je odluka, navodi se na sajtu REM-a, da „nema mesta pokretanju postupka izricanja mera“ predviđenih Zakonom o elektronskim medijima prema Pinku. Na televiziji Pink u emisiji „Hit tvit“ 8. novembra, pevač Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas izneo je uvrede na račun novinarke N1 Žakline Tatalović.
Služba REM-a za nadzor i analizu je u izveštaju, koji je na današnjoj sednici Saveta razmatran, utvrdila da televizija Pink nije odgovorna zbog izrečenih uvreda u emisiji te televizije.
Do objavljivanja ovog teksta na sajtu REM-a nije se pojavila lista kandidata za članove UO RTS-a i RTV-a, iako se kaže da je Savet REM-a utvrdio tu listu. Кako UNS saznaje, na adresu REM-a stiglo je 50 prijava za UO RTS-a, a 17 za članove UO RTV-a.
Među 50 kandidata za UO RTS gotovi su prijavljeni i svi članovi UO kojima ističe mandat, osim Zorana Panovića. Među kandidatima za članove UO RTS-a su Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac.
Muharem Bazdulj i Valentin Mik koje je UNS predložio za članove UO RTS-a i RTV-a, takođe su kandidati.
Članovi Saveta REM-a Slobodan Cvejić i Judita Popović, podsetimo, tražili su da ova sednica promeni status iz vanredne u redovnu, zato što smatraju da su tačke na dnevnom redu sednice zahtevale ozbiljnu diskusiju članova Saveta Regulatora. Objasnili su da se u praksi redovne održavaju uživo, a vanredne elektronskim ili telefonskim putem, kao i da status same sednice nije povezan sa pitanjem šta se na sednici odlučuje.
Višnja Aranđelović, članica Saveta REM-a, rekla je ranije za UNS da ona takođe smatra da tačke dnevnog reda sa današnje sednice „zahtevaju da se o njima razgovara i da im se posveti više pažnje od glasanja jednim imejlom ili telefonskim pozivom“.
IZVOR: UNS