Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Cvejić i Popović: Služba REM-a zaključkom da nije povređen zakon vređanjem novinarke Tatalović bagateliše brutalnost

20.11.2020.
Cvejić

Služba za nadzor i analizu REM-a zaključila je da nema povreda zakona i pravilnika u uvredama koje je pevač Aca Lukas uputio na račun novinarke N1 Žakline Tatalović u emisiji „Hit tvit“ na Televiziji Pink.
Slobodan Cvejić i Judita Popović iz Saveta REM-a su, uprkos tom izveštaju službe, tražili od ostalih članova ovog tela da REM pokrene postupak protiv TV Pink. Oni smatraju da je izveštaj službe primer pristrasnosti i pogrešnog tumačenja odredaba zakona.
U obrazloženju dopisa dva člana Saveta, u koji smo imali uvid, stoji da je zaključak Službe za nadzor i analizu pravno neutemeljen i da se zasniva na proizvoljnom tumačenju Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.
Služba pristrasna i pogrešno tumači zakon
„Zaključkom Službe za nadzor povređena su ljudska prava Žakline Tatalović definisana Ustavom RS, medijskim zakonima i Pravilnikom, te je poslata poruka javnosti da je diskriminacija žene, novinarke, sasvim prihvatljiva od strane REM-a, koji na nedopušten način tumači pojam ljudskih prava i pravo na slobodu izražavanja.“
„Nakon pažljive analize izveštaja i zaključka Službe za nadzor i analizu REM-a od 10. novembra, u postupanju po službenoj dužnosti protiv TV Pink, nažalost moramo zaključiti da isti predstavlja pravi primer pristrasnog pristupa i pogrešnog tumačenja odredaba zakona“, ocenjuju Slobodan Cvejić i Judita Popović.
Oni podsećaju da je REM samostalna i nezavisna regulatorna organizacija koja radi u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštite korisnika usluga elektronskih medija.„Nakon pažljive analize izveštaja i zaključka Službe za nadzor i analizu REM-a od 10. novembra, u postupanju po službenoj dužnosti protiv TV Pink, nažalost moramo zaključiti da isti predstavlja pravi primer pristrasnog pristupa i pogrešnog tumačenja odredaba zakona“, ocenjuju Slobodan Cvejić i Judita Popović.
Navode da analiza ne ispunjava nijedan od navedenih ciljeva jer se, iako se u izveštaju nesporno utvrđuju uvrede koje je izneo Aleksandar Vuksanović (Aca Lukas), te uvrede minimalizuju zbog navodne blagovremene reakcije voditeljke, dužine trajanja vređanja, Žaklininog statusa „javne ličnosti“, slobode izražavanja.
Neblagovremena reakcija voditeljke
„Problematični su zaključci službe, s obzirom na to da je voditeljka odreagovala tek nakon što je Vuksanović uputio drugu uvredu, a dobio je priliku da je dopuni i sa trećom, te je potpuno nebitno njihovo trajanje, kada je poslata željena negativna poruka o Žaklini Tatalović. Upravo zato što nije bilo blagovremene reakcije iskusne voditeljke, koja zna koga je pozvala u studio i kakvo ponašanje može očekivati od učesnika, nije se sprečilo brutalno javno iživljavanje nad jednom ženom“, objašnjavaju Cvejić i Popović i dodaju da emiteri imaju zakonsku objektivnu odgovornost za sva predvidiva i nepredvidiva dešavanja u svojim emisijama.
Potpisnici dopisa su skrenuli pažnju članovima Saveta REM-a da ih Stručna služba dovodi u zabludu svojom interpretacijom trpljenja kritičkog mišljenja.
„Postoji, naime, zakonska obaveza da se medijske usluge pružaju na način kojim se poštuju prava, a naročito dostojanstvo ličnosti. Reći za nekog da je promiskuitetan ili negativno ocenjivati nečiji fizički izgled, a da pritom to nema nikakve veze sa poslom kojim se osoba bavi ili sa rezultatima njenog rada, ne sme se tolerisati, niti smemo kao regulatorno telo da preko toga olako prelazimo kako je to, nažalost, u analizi učinjeno“, kaže se u dopisu.
Dodaje se da se Stručna služba nije ni potrudila da pruži valjano pravno obrazloženje za svoje stavove, već se poziva na član Zakona o elektronskim medijima koji se odnosi na saradnju sa državnim i drugim organima i organizacijama, a koji nema baš nikakvih dodirnih tačaka sa ovom problematikom, javnim izrugivanjem i vređanjem jedne novinarke na nacionalnoj televiziji.
Apsurdni zaključci
„Osim toga, apsurdno zvuči zaključak Službe za nadzor da se Vuksanovićeve uvrede upućene Tatalovićevoj… ne referiraju na lična svojstva… iako je prethodno konstatovano, u kratkom sadržaju izveštaja, da su uvrede ‘seksističke’ i kasnije eksplicitno navedeno da je zakonom ovo definisano kao diskriminacija.“
„Pristanemo li na bagatelisanje ovakvih i sličnih brutalnosti u maniru zaključka Službe za nadzor, postajemo saučesnici u zagađivanju javnog medijskog prostora, a pretpostavljamo da nismo iz tog razloga prihvatili funkciju člana Saveta REM-a“, zaključuju Slobodan Cvejić i Judita Popović.
O izveštaju će Savet REM-a raspravljati sutra, 20. novembra, na vanrednoj sednici, koja će, i pored zahteva tri člana Saveta, Slobodna Cvejića, Judite Popović i Višnje Aranđelović, da ona bude redovna i otvorena za medije, ipak biti održana telefonskim putem.
Podsetimo, folk pevač Aca Lukas je u emisiji „Hit tvit“ u nedelju,15. novembra, izvređao Žaklinu Tatalović, novinarku N1, baveći se i njenim fizičkim izgledom. Televizija N1 je osudila govor mržnje i uvrede, a tome su se pridružila brojna medijska udruženja, te zaštitnik građana, pojedine stranke i dve ministarke (od svih članova Vlade).
Zbog tih uvreda je REM pokrenuo nadzor nad tom televizijom.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije