Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Bujošević, Jovićevićeva, Veljković, Palikuća i Rajković u trci za generalnog direktora RTS-a

25.09.2020.
RTS

Upravni odbor usvojio je prijave Dragana Bujoševića, aktuelnog vršioca dužnosti generalnog direktora, novinarke RTS-a Olivere Jovićević, jednog od zaštitnih lica Beogradske hronike Vladimira Palikuće, generalnog sekretara RTS-a Stanislava Veljkovića i bivšeg člana Saveta REM-a Miloša Rajkovića za generalnog direktora Radio-televizije Srbije.
Na današnjoj sednici, Upravni odbor RTS-a konstatovao je da od 12 pristiglih prijava ovih pet kandidata pravno-formalno ispunjavaju uslove konkursa za direktora javnog servisa.
Čak četiri usvojene kandidature dolaze iz javnog servisa - Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a od 2015. godine, Olivera Jovićević, autorka emisije „Upitnik“, Vladimir Palikuća, urednik Jutarnjeg programa RTS-a i Stanislav Veljković, koji je 35 godina u javnom servisu bio na deset različitih pozicija.
Prijave koje nisu ispunile uslove konkursa su Budimira Markovića, Đure Mrđe, Svetislava Nedeljkovića, Vladana Rakića, Milene Vučetić, Slobodana Orlića, kao i prijava Aleksandra Vučića koju je, kako je ranije u medijama najavio, Кreativni tim Pokreta za preokret dostavio Upravnom odboru.
Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić pre otvaranja 55. sednice ovog tela istakao je da pristigle prijave na konkurs moraju da budu potpisane, da nema naknadnih dopuna prijava, kao i da je ovo formalan korak u izboru prvog čoveka javnog servisa. „Na nama je ogromna odgovornost da izaberemo osobu koja će biti dostojna da vodi RTS. Oči domaće i međunarodne javnosti uprte su u nas“, rekao je Vuletić.
On je najavio je da sledećeg utorka na zatvorenoj sednici UO RTS-a sledi razgovor sa kandidatima čije su prijave usvojene, a da će Upravni odbor, u skladu sa pravilnikom, u roku od 45 dana imenovati generalnog direktora RTS-a.
IZVOR: UNS

Najnovije