Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zbog koronavirusa odloženo razmatranje zahteva za izručenje Asanža

11.09.2020.
Asanz

Razmatranje američkog zahteva za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pred sudom u Londonu odloženo je za ponedeljak, zato što partnerka jednog od advokata ima simptome koronavirusa.
Postupajući sudija je prekinuo današnje ročište, pošto je "situacija neizvesna" i najavio nastavak za ponedeljak ujutru.  
SAD gone Asanža zbog špijunaže i preti mu kazna od 175 godina zatvora, zato što je od 2010. godine obelodanio više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.  
Većina advokata je današnje ročište pratila putem video konferencije u iščekivanju rezultata testa, koji bi trebalo da budu gotovi sutra. Asanž (49), koji nije danas bio u sudnici, u više navrata je izrazio zabrinutost da bi mogao da se zarazi koronavirusom. 
"Ne bi trebalo da danas budemo ovde, mogao bi da bude rizik po našeg klijenta", rekao je jedan od Asanžovih advokata Edvard Ficdžerald.
Predstavnici američke vlade su se složili da ne bi bilo pravedno prema Asanžu da mu se sudi bez prisustva, pa su podržali odluku o prekidu ročišta.  
Posle četvorodnevnog ročišta u februaru, prekid je napravljen zbog korona virusa, pa je proces nastavljen u ponedeljak i trebalo bi da traje tri do četiri sedmice. 
IZVOR: N1