Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pompeo: Ruske vlasti i dalje guše nezavisno informisanje i slobodu govora

12.08.2020.
Rusija

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da ruske vlasti i dalje guše nezavisno informisanje i slobodu govora.
„Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za Ruse. Pozivamo ruske vlasti da preispitaju nova ograničenja za slobodne medije“, napisao je Pompeo na Tviteru.
Stejt department je ranije objavio izjavu Pompea da su SAD „duboko zabrinute“ zbog nedavnog nacrta uredbe ruskih vlasti, na čijoj su meti, kako se navodi, mediji u Rusiji finansirani od Američke agencije za globalne medije (USAGM).
„Više od 70 godina Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda vitalni su izvor nezavisnih vesti i informacija za građane Rusije. Ova uredba će uvesti nove teške zahteve koji će dodatno umanjiti sposobnost Glasa Amerike i RFE/RL da rade na teritoriji Rusije“, naveo je Pompeo.
On je izrazio zabrinutost zbog „obračuna s nezavisnim medijima u Rusiji“ i pozvao Moskvu da poštuje međunarodne obaveze i standarde OEBS u vezi sa slobodom izražavanja.
„Pozivamo ruske vlasti da preispitaju ove poteze koje će dodatno naštetiti bilateralnim odnosima“, dodao je Pompeo.
Ruska regulatorna agencija za medije objavila je krajem jula nacrt odredbe, prema kojoj bi mediji koji su u Rusiji registrovani kao strani agenti trebalo da navode tu klasifikaciju uz objavljene sadržaje.
Nacrtom uredbe treba da bude dopunjen ruski zakon iz decembra 2017. godine kojim su mediji finansirani iz inostranstva proglašeni za strane agente, podseća Glas Amerike.
IZVOR: BETA

Najnovije