Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

OEBS: Mediji ugroženi, potreban plan ekonomske podrške

06.07.2020.
Desir

 

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Arlem Dezir istakao je danas u Beču da su mediji u opasnosti na previše mesta u regionu OEBS-a, sa pandemijom koja pojačava postojeće trendove i donosi nove probleme, uključujući tešku ekonomsku situaciju sa kojom se suočavaju mnogi mediji.
"Činjenica da se toliko novinara suočava sa krivičnim gonjenjem, osudama i pritvorom zbog izveštavanja o problemima od javnog interesa ostaje jedan od najvećih izazova za region OEBS-a. U poslednjih sedam meseci više puta sam intervenisao zbog pritvaranja ili gonjenja novinara", naveo je Dezir u izveštaju koji je danas u Beču predstavio Stalnom savetu OEBS-a.
Кako je objavio na Tviteru, Dezir je istakao da "države moraju da osiguraju bolju zaštitu medija, bore se protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, poštuju nezavisnost medija i podrže pluralizam, a ne da ga guše".
Dezir je takođe ukazao da mediji u članicama OEBS-a trpe velike ekonomske gubitke. "Hitno je potreban plan snažne ekonomske podrške da bi se spasao ovaj sektor koji je od vitalnog značaja za život naših društava", istakao je on i ukazao da je "ugrožen pluralizam medija ograničavanjem izvora informacija za javnost".
On je takođe naveo da nastavlja da pomaže državama da oblikuju politike i zakonodavstvo u skladu sa međunarodnim i standardima OEBS-a, uključujući novo zakonodavstvo vezano za pandemiju korona virusa, zakone o vanrednim situacijama ili druge propise koji direktno utiču na slobodu medija.

IZVOR: BETA

 

Najnovije