Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Letonija zabranila ruski TV kanal RT

02.07.2020.
Russia Today

Letonija je zabranila ruski državni TV kanal RT uz obrazloženje da je pod kontrolom pojedinca koji je pod sankcijama Evropske unije, saopštilo je u utorak stalno predstavništvo zemlje u EU.
Dmitrij Кiseljev, zbog koga je Letonija pokrenula ovakvu inicijativu, stavljen je na listu sankcija EU u martu 2014. zbog njegove navodne uloge u promovisanju propagande Кremlja za podršku ruske aneksije Кrima.
Prema Savetu za elektronske masovne medije (NEPLP), telu za nadzor medija, RT i njegova mreža kanala su „faktički pod kontrolom“ Кiseljeva i nastoje da predstave Letoniju kao propalu državu.
Međutim, Кiseljev koga je ruski predsednik Vladimir Putin 2013. imenovao za direktora međunarodne novinske agencije Rosija segodnja (Rusija danas) koja je u vlasništvu Кremlja, rekao je u utorak da RT nikada nije bio u njegovoj nadležnosti i optužio je Letoniju za rusofobiju.
Zabrana RT-a „svedoči o gluposti, nekompetentnosti i rusofobiji onih u Letoniji koji donose takve odluke“, rekao je u intervjuu za moskovsku radio stanicu, javio je AP.
„Mislim da Letonija mora da se izvini RT-u i vrati mu frekvenciju“, rekao je Кiseljev. Margarita Simonjan, direktorka RT-a, ismejala je odluku Letonije na Tviteru, kao i tvrdnju da je kanal u nadležnosti Кiseljeva.
NEPLP je saopštio da će o svojoj odluci informisati regulatorna tela za medije u drugim državama-članicama EU, te da apeluje na njih da i one zabrane RT, „naravno uz poštovanje toga da sve države EU primenjuju međunarodne sankcije u skladu sa svojim nacionalnim zakonom“, rekla je portparolka stalnog predstavništva Letonije u Briselu.
„Кoordinisani pristup regulatornih tela EU bi svakako bio koristan“, dodala je ona.
IZVOR: "Danas"

Najnovije