Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Reporteri bez granica: Vlasti u Srbiji u vreme koronavirusa treba da podržavaju novinare, a ne da ih maltretiraju

30.03.2020.
Reporteri bez granica

Reporteri bez granica su izrazili uznemirenje izveštajima o hapšenju novinara i snimatelja lokalne televizije КTV iz Zrenjanina pod izgovorom da se nisu pridržavali sanitarnih uputstava, kako su naveli u reakciji objavljenoj na Tviteru.
Reporteri navode da objavljeni snimci pokazuju da se ekipa ove televizija pridržavala uputstava, noseći zaštitne maske i rukavice.
„U vreme koronavirusa, vlasti bi trebale da podržavaju rad novinara, a ne da ih maltretiraju.
Juče je vlasnica КTV iz Zrenjanina Danica Radić objavila da su novinar КTV-a, njen sin Danijel Radić, i kamerman Robert Bajtai, uhapšeni pod optužbom da se nisu dezinfikovali kada su ulazili u zgradu Gradske urave u Zrenjaninu da uzmu izjavu od zamenika gradonačelnika Saše Santovca.
Gradska uprava je, naime, raspisala javno nadmetanje za zakup poljoprivrednog zemljišta na gradskom stadionu, i pored toga što su javna okupljanja zabranjena, o čemu je Radić pravio prilog.
Vlasnica КTV-a kaže da je tada portparol gradonačelnika Aleksandra Кandić zvala obezbeđenje da televizijsku ekipu izbace iz Gradske uprave, da bi posle dva sata desetak policajaca opkolilo njihovu kuću. Кaže i da su ih ucenjivali pretresom kuće i da su im nezakonito oduzeli i kameru.
IZVOR: Cenzolovka