Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Grad Smederevo i dalje finansira medije koji ne pravdaju projekte i krše novinarski kodeks

26.02.2020.
Grad Smederevo

Od rekordnih 25 miliona koliko je Grad Smederevo izdvojio za ovogodišnji tek završeni medijski konkurs novac je ponovo dobio portal ePodunavlje, kao i dnevni list koji je jedan od rekordera u kršenju Кodeksa novinara Srbije. Novac je od poreskih obveznika Smederevaca pretekao i za beogradske, novosadske i niške medije.
U Rešenju o raspodeli sredstava medijima Grada Smedereva firma „Open vju“ Aleksandra Čupića, izdavač sajta ePodunavlje, ove godine je za projekat „Smederevo kroz prizmu javnosti“ dobila oko 1,5 miliona dinara. Ovaj portal je 2017. godine dobio sedam miliona dinara za 300 originalnih medijskih sadržaja koje nije proizveo, o čemu je UNS pisao.
Inače, Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata navodi se da „pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu u ugovorom predviđenom roku i propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su sredstva nenamenski trošila”.
Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je za UNS 2018. godine rekla da će zbog nepravdanja projekta da traži novac nazad od firme „Open vju“, što se nije desilo. Naprotiv, ove godine nastavljeno je finansiranje ePodunavlja.
Inače, Grad Smederevo je 2018. podneo tužbu jedino protiv televizije Smederevo vlasnika Jovice Šešlaka, zato što nije opravdala projekat za koji je 2017. godine dobila dva miliona dinara.
Ipak, ova televizija posredno je sufinansirana iz budžeta Grada Smedereva i prošle godine, u saradnji sa tada tek osnovanim portalom „Smederevske novine“, čiji je raniji vlasnik i urednik bio upravo Šešlak.
Na smederevskom konkursu „Smederevske novine“ su i ove godine sufinansirane. Projekat ovog portala „Pronatalitetna politika-između pojedinca i društva“ dobio je 2,7 miliona dinara.
Novac i za „Кurir“, „Studio B“, „Večernje novosti“…
Od 20 projekata koje je Grad Smederevo ove godine finansijski podržao, skoro 6,5 miliona dinara dodeljeno je medijima i firmama koje su registrovane van Podunavskog okruga.
Među njima je i list „Кurir“, koji je prema monitoringu Saveta za štampu od jula do septembra prošle godine imao 1.106 tekstova u kojima su zabeleženi prekršaji Кodeksa novinara Srbije. U Smederevu je „Кurir“ za projekat „Jaka lokalna samouprava-stub države“ ove godine dobio 700 hiljada dinara.
Podsetimo, Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano je da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.
Osim „Кurira“, 2,2 miliona dobila je niška televizija К::CN 1, „Večernje novosti“ 200 hiljada dinara, a beogradska preduzeća Romski medijski servis, Ekspolor media, Direkt link ukupno oko 2,4 miliona dinara.
Novosadsko preduzeće NS Vid media, za projekat „Vešte ženske ruke“ koji će biti realizovan na televiziji Studio B, dobilo je 980 hiljada dinara. 
Inače projekte u Smederevu ove godine je ocenjivala komisija u sastavu Milan Panić (PROUNS), Miloš Lazić (КomNet) i Sandra Savić (nezavisni stručnjak).
IZVOR: UNS