Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo

24.01.2020.
Bodrožić

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović, novinarka Gordana Suša i novinar Nedim Sejdinović ocenili su u emisiji "360 stepeni" TV N1 da bi tužilaštvo trebalo da se pozabavi time kako se dodeljuju sredstva na lokalnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.
Bodrožić je rekao da uprkos formalnom povlačenju države iz vlasništva u medijima, u Srbiji danas postoji neka vrsta javno-privatnog partnerstva u kojem privatnik vodi medij, a sve se finansira iz javnih budžeta.
"Država je vlasnik prikriveni mnogih medija od kada je SNS na vlasti (...) NUNS je objavio presek gde smo sabrali da se 15 - 20 miliona evra preko lokalnih konkursa za finansiranje medijskih sadržaja od javnih interesa, prelivaju u pojedine medije. Pravilnik je potpuno zgažen, Savet za štampu potpuno neuvažen. To više nije anomalija ili problem, već kriminal", upozorio je predsednik NUNS-a.
Кako je rekao, na osnovu fingiranih projekata se ogroman novac prebacuje na teme koje nemaju dodirne veze sa onim što je zakonodavac imao na umu kada da se pomaže iz javnih budžeta.
"Sve je okrenuto naopačke, to više nije predmet naš, to bi trebalo tužilac time da se bavi", poručio je Bodrožić.
Po količanama novca koje se dodeljuju na konursima, ispada da neki novinar koji radi kao propagandista ima 1.000 evra platu, a nema, kazao je Bodrožić.
"Veliki je broj naših kolega koji su pristali da pognu kičmu, ali zarađuju minorne pare. Te pare odlaze u privatne džepove", dodao je on.
Gordana Suša je podsetila da projektno sufinasiranje služi za podršku nekomercijalnih tema od javnog interesa, ali da se lokalni šerifi ponašaju bahato, pa sredstva dodeljuju tabloidima.
Ministarstvo kulture i informisanja je, s druge strane, prema njenim rečima, poštovalo principe za projektno sufinansranje, i ko god je prekršio novinarski kodeks bio je eliminisan u startu, a organizaije osnovane mesec dana pre konkursa nisu mogle da učestvuju.
Bodrožiću to, međutim, liči na zavesu, jer su tabloidi Informer i Srpski telegraf rekorderi po obimu sredstava dobijenih na lokalnim konkursima i uopšte nemaju razloga da konkurišu za sredstva kod Miistarstva.
Dragan Popović je dodao da se pare isisvaju iz budžeta za lične i stranačke potrebe, i da postoji dovoljno podataka o osnivanju lažnih portala koja dobijaju sredstva na konkursima, a nikada ih ne opravdaju, da bi tužilaštvo trebalo da reaguje.
Nedim Sejdinović rekao je da je konkusrno sufinansiranje katasrofalno, ali da je ta oblast bar koliko-toliko transparenta, da svako može da vidi kako taj sistem nefunkcioniše.
"To je udruženi zločinački poduhvat, i samo jedan segment načina na koji država finansira svoje medije. Hajde da vidimo koliko Telekom finansira medije, koliko javnih preduzeća u vlasništvu države raznim ugovorima, donacijama, sponzorstvima finansira medije, hajde da vidimo koliko privatne kompanije koje zavise od države finansiraju medije... Кad bismo skupili sve to novce, razumeli zašto je medijska scena katastrofalna. Mediji bliski vlasti su korumpirani", istakao je on.
Upitan da li su novinarska udruženja te podatke iznela predstavnicima države tokom izrade Medijske strategije, Sejdinović je kazao da su dobili odgovor da Vlada ne može da kontroliše lokalne samouprave koje same odlučuju kako raspolažu svojim novcem.
Podsetio je i da su novinarska udruženja u drugoj polovini 2018. napustila radnu grupu za izradu Medijske strategije, jer je usred teških pregovora, "država novcem građana kupila dve televizije sa nacionalnom frkevencijom, zapaljena je kuća jednog novinara, a ljudi iz novinarskih udruženja bili su izloženi pritisima".
Bodrožić je dodao da su se udruženja vratila u radnu grupu, jer "svi živimo u istoj državi, i valjda nam je svima cilj da društvo postapne prosperitetno i slobodno".
"Mi smo napravili konačnu verziju, koja je bila u nekom trenutku falsifikovana, ali bili su veoma konstruktivni sada. Ali to nama ništa ne znači, kao i more zakona, vi vidite da je to jedna maska, i osećate se izigranim", kazao je predsednik NUNS-a.
Bodrožić je takođe izrazio sumnju u vezi sa Telekomovom akvizicijom Кopernikusa za 200 miliona evra, nakon čega je bivši vlasnik tog kablovskog operatora ekspresno, za isti iznos, kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - Prvu i O2.
IZVOR: N1

Najnovije